#fitness


Olen pitkään suunnitellut kirjoittavani liikuntaan liittyvän postauksen kaiken tämän fitness-buumin keskellä. Miksi, eikö blogini pyöri lähinnä vaatteiden ja vastaavan ympärillä? Vaikken mitään hardcore fitness-mimmi olekaan, liikkuminen on tärkeä osa elämääni. Kuvauksessani lukee tankotanssija, eli siis mikä?
Olen blogin puolella monesti maininnut muista harrastuksistani, käsitöistä ja valokuvauksesta. Liikunnallinen puoli on kuitenkin jäänyt varjoon, sillä jostain syystä en koe olevani tarpeeksi urheilullinen mainostaakseni sitä. Muuthan ovat harrastaneet lapsesta lähtien ja minä olen aloittanut vasta hiljattain.

Voisin aloittaa tämän tekstin heti kertomalla hieman historiastani ja suhteestani liikuntaan. Mikäli et halua lukea hieman masentavahkoa tekstiä heti alkuun, suosittelen skippaamaan suoraan toiseen kuvaan. En tule kirjoittamaan suhtautumisestani muiden saliselfieihin, vaan ihan vain siitä mitä teen ja miksi teen.

Olin pienenä vilkas ja liikkuva lapsi, mutta koskaan en innostunut menemään mihinkään vakituiseen harrastukseen. Sellainen olen aina ollut, hieman oman tieni kulkija ja pidän epäsäännöllisestä elämänrytmistä. Haluni liikkua kuitenkin loppui kuin seinään kun vaihdoin isompaan kouluun 4. luokalle ja ilmapiiri koululiikunnassa vaihtui leikkisästä vaativaksi ja kilpailuhenkiseksi. Vanhanaikainen opettaja vaati meiltä lapsilta aivan liikaa. En osannut arabialaista kärrynpyörää ja volttia, olin huono. "Et sinä osaa mitään! Anna se pallo tänne"  - en kuulemma osannut edes pelata. Todellisuudessa olin vain täysin normaali ja ujo lapsi, joka alkoi loppujen lopuksi uskoa tuota kuraa itsekin. Vuosia halusin aloittaa urheiluharrastuksen, mutten voinut koska tunsin olevani huonompi kuin muut ja liikunnallisesti täysin lahjaton.

Yläasteella kasvoin yhä epävarmemmaksi ja vihasin ulkomuotoani. Niin kauan kuin olen ollut tietoinen ympäristön vaatimuksista ja ihanteista, en ole itsestäni pitänyt. Liian lauta, liian muodoton, liian laiha, liian löllö, liian iso, liian pieni. Yritin urheilla kotona sen minkä pystyin yläasteen ajan. Näin vuosien miettimisen jälkeen uskallan sanoa jotain vihdoin kokonaan julkisesti: laihdutin. Treenasin salaa öisin ja päivisin kun olin yksin kotona. "En vaan tykkää kouluruuasta, joo joo syön kotona" "Ei, söin koulussa hyvin, ei oo nälkä" "söin jo äsken, syön myöhemmin vasta lisää". Jos en voinut olla urheilullinen, hyvä ja ihailtu sen vuoksi, aioin olla ainakin kaikista hoikin! Sitten olisin ainakin tyytyväinen itseeni vihdoin, pari kiloa enää. En ole tekemässä mitään avautumispostausta, mutta täytyy myöntää että saan kylmiä väreitä tätä kirjoittaessa.

Olen aina ollut hoikka, joten paino tippui hitaasti enkä ollut tyytyväinen itseeni. Jossain vaiheessa kun muut alkoivat huolestumaan uudesta riutuneemmasta olomuodostani, tulin järkiini ja lopetin pelleilyn. Masentavat ajatukset itseäni kohtaan eivät kadonneet kuitenkaan mihinkään, vaikka kalorien laskemisen lopetinkin. Lukion ja ammattikoulun alkaessa olin väsynyt ja lähinnä vain olin kotona koulun jälkeen. Minua ei koskaan oikein innostanut perinteiset ja yleiset urheilulajit. Joskus kokeilin ratsastusta, ei ollut minun juttuni. Aloin kiinnostua tankotanssista ja ensimmäisellä tunnilla pääsin käymään joulukuussa 2012. Ensikosketukseni tankoon tuntui olevan taianomainen  - hei kun tästä ottaa kiinni, voi lentää! Tunnin jälkeen olin kuitenkin pettynyt, en osannut mitään. Kuitenkin uudenvuoden lupauksiini kuului uuden harrastuksen aloittaminen ja kun kaverinkin sain kurssille mukaan, aloitin Sulavalla tammikuussa alkeiskurssilla tankotanssin.
Oma tanko astui kuvioihin samana keväänä. Kun tanssikoulu Sulava kuitenkin myytiin ja tankotanssi loppui, aloin käymään viereisellä kuntosalilla useamman kerran viikossa.Uusi tankotanssikoulu, North pole dance company, avattiin myöhemmin syksyllä 2013. Siirryin 2. tason tankotunneille ja jatkoin salilla käymistä. Tankotanssia olen harrastanut siitä asti intohimoisesti ja siirtynyt vaikeamman tason tunneille.
Joku ehkä miettii, että ompas kamalan harrastuksen valinnut, eikö se nyt kunnioita itseään yhtään. Siellä se esittelee itseään. Mitä tankotanssi on minulle? Itse tykkään käyttää siitä englanniksi puhuttaessa termiä pole fitness. Minulle se on urheilua, kehonhallintaa, hikeä, kyyneliä ja mustelmia, mutta ennen kaikkea rakas harrastus. 
Ylemmässä kuvassa näettekin tankovarustukseni, lukuunottamatta söpöjä vaaleanpunaisia tankopyyhkeitäni, säärystimiä ja lukuisia puteleita grippi-apuja.  Itse tykkäänkin vitsailla sillä, että kun lajissa etenee, vaatetus vähenee. Totuus vaatetuksestahan on vain se, että paljastatetaan vain se mikä tarvitaan. Metallin ja kankaan välillä ei luonnollisesti ole pitoa, joten jalat, selkä, kyljet, kädet ja yleensä olkapäät sekä vatsa täytyy olla paljasta ihoa, että kaikki onnistuu toivotusti eikä vaaratilanteita aiheudu.  Nuo Niken shortsit ovatkin jääneet käyttämättä alkeiskurssien jälkeen, sillä ne ovat yksinkertaisesti liian peittävät. Hehheh.
Noita H&M:n low support-urheilurintsikoita olen haalinut useissa eri väreissä, sillä ne ovat yksinkertaisesti vain parhaita tähän lajiin! Liian paksut olkaimet tulevat olkanousujen väliin, eikä kallon halkaiseminen ole suunnitelmissani lähitulevaisuudessani.  Reunimmaiset kukalliset olivat mahtilöytö Elloksen alennuksista ja ne ovatkin arteeni. On vaikea olla rakastamatta selässä risteäviä lukuisia vaaleanpunaisia nyörejä.


Moni sanoo, ettei voi aloittaa tankotanssia kun voimaa ei löydy kehonrakentajan verran entuudestaan ja spagaattikaan ei ole mennyt lapsuuden jälkeen kertaakaan. Itse aloitin aivan sohvaperunapohjalta tämän ja olen edennyt aivan keskivertoa tahtia. Kehonhallintani on kehittynyt aivan mielettömästi, samoin venyvyyteni. Näkyvää lihasvoimaa olen kehittänyt itselleni myöskin, mutta suurin muutos on henkisessä voimassani. Olen huomattavasti toimeliaampi, energisempi, iloisempi ja ennen kaikkea itsevarmempi. Joskus edelleen puristelen vatsamakkaraani ja tihrustan itkua peilin edessä, mutta pääsääntöisesti kuljen treeneissäkin pienissä sortseissa itsevarmana. En ole koskaan ollut ylpeä siitä miltä kehoni näyttää, mutta nyt voin vihdoin sanoa olevani ylpeä siitä mitä sillä osaan tehdä!Joku on joskus luullut, että teen tätä vain esitelläkseni itseäni. En ole tyhmä - jos haluaisin satoja tykkäyksiä ja epämääräisiä ehdotuksia inboxini täyteen, tekisin sen helpommalla tavalla. Jos tahdon huomiota, voin vain laittaa belfien instagramiin ja odottaa. Muiden huomiota en kuitenkaan kaipaa, joskus se suoraan sanottuna ahdistaa. Tankotanssin maine on vielä joidenkin ihmisten mielissä aivan toisenlainen, mutta todellisuudessa lajia urheiluna harrastavat ovat itseään kunnioittavia miehiä ja naisia, urheilijoita siinä missä muutkin.

Tankotanssin ja saliurheilun ohella rullaluistelen kesäisin. Yksi parhaimmista tavoista viettää kesäinen ilta on laittaa hyvä soittolista soimaan, kuulokkeet korviin ja rullaluistella auringonlaskussa järven ympäri. Valitettavasti kesä on lyhyt ja rullaluistelukauden olen joutunut tältä vuodelta jo lopettamaan, sillä tiet ovat täynnä märkiä lehtiä.


Tämän vuoden tammikuussa kuvioihin astui pitkän pohdinnan jälkeen myös rengastrapetsi. Ajattelin ettei se olisi minun juttuni, mutta rakastuin ensisilmäyksellä. Osasyynä saattaa olla se, että kahden vuoden tankotanssitaustalla minulla oli todella hyvät valmiudet lajiin ja alkeistunnista lähtien kaikki on sujunut aivan yli odotusten. Kesäksi hankin itselleni autotalliin oman kaksikiinnikkeisen renkaan, kuvassa oleva joskin on Sannan. 
Kesäkuussa koitti jotain mitä olin odottanut pitkään: Yukari Makino tuli pitämään Ouluun vertikaalikankaat alkeet-workshopin. Ensikosketukseni silkkeihin sain sitä ennen autotallissamme, sillä nekin olin aikaisemmin hankkinut. Yksin opettelu alkoi kuitenkin sujumaan vasta Makinon opetuksen jälkeen, jonka jälkeen treenasinkin kesän ahkerasti autotallissa. 


Kukalliset legginssit ovat ehdoton tavaramerkkini ilma-akrobatiatunneilla! 

Nyt voin siis kai sanoa olevani ilma-akrobatiaharrastaja, aerialisti. Haaveenani on kehittyä kaikissa kolmessa lajissa ja joskus esiintyä sekä kilpailla. Oman tankoni möin kaverilleni aikaisemmin tällä viikolla ja nyt odottelen postissa uutta minun tarpeisiini sopivampaa yksilöä saapuvaksi. Silkeillä ja renkaalla aion jatkaa harjoittelua talvenkin tultua, kunhan vain sirkuskoululle harjoittelemaan pääsen. Autotalli ei valitettavasti näet ole lämpöeristetty ollenkaan.

Kaikki nämä kolme ilma-akrobatialajia ovat todella samankaltaisia, mutta niin erilaisia. Suosittelen ihan jokaista kokeilemaan taustasta riippumatta jos vain vähänkään kiinnostusta on! Rengas näistä on minulle ollut tähän mennessä se helpoin, silkit vaikein. Tankotanssijana en ole tottunut heiluvaan, pyörivään, joustavaan ja oman mielensä mukaan leviävään materiaaliin ollenkaan. Mitä kevyemmältä se näyttää, sitä raskaampaa se on, sen olen näiden lajien parissa oppinut.

Mikään fitness-harrasta en kuitenkaan ole, salillakin käyn vain silloin kuin muistan ja "kiireiltäni" kerkeän. Kirjoitan tätä postausta syöden nutellaa lusikalla suoraan purkista, jotta saisin kumottua kaikki karkkilakosta koituvat hyvät vaikutukset mahdollisimman varmasti. Toki minullekin iskee niitä fitness-buumeja, että nyt maanantaina alkaa terveellinen elämä ja ghettobootyn rakennan jouluun mennessä! Vehnän olen jättänyt kokonan ruokavaliostani pois kuluneen vuoden aikana terveydellisistä syistä, ja voin sanoa oloni olevan paljon parempi. Iho ja vatsa kiittää, enää en ole kipeä ja turvonnut pallero aina.


Harvemmin kirjoitan näin paljon mihinkään postaukseen, nimittäin minulle käy helposti niin että kirjoitan sitten aivan liikaa. Niin ehkä kävi nytkin. Yhteenvetona kuitenkin haluaisin sanoa, että liikunnan aloittaminen hieman alle kolme vuotta sitten on tehnyt minusta aivan uuden ihmisen. Olen energisempi ja iloisempi, elämänasenteeni on muuttunut erilaiseksi. Yhdessä yössä muutos ei tapahtunut, siihen tarvittiin paljon hikeä, itkua ja työtä. Nyt olen paljon itsevarmempi sekä kykyjeni että ulkomuotoni suhteen. Erityisesti kiitos Sannalle, joka minut rohkaisi lähtemään tankotanssikurssille seuraksi!

Tähän loppuun vielä pieni pole talk tavoitteistani, niille jotka ymmärtävät:
Tällä hetkellä suurin taisteluni on rainbow marchenko. En ole tarpeeksi itsevarma tai itsetuhoinen irrottaakseni takajalkaa tangosta. Työn alla on myös deadlift. Selkä jää vielä notkolle, joten en saa peppuani ylös, mutta joka kerta nostoni on hieman varmempi ja ylempänä! Russian splitin haluan saattaa vaakatasoon ja kädet täytyy muistaa siirtää lähemmäs toisiaan. Handspring menee true gripillä, iron x twistedillä on hutera mutta joskus pysyy useamman sekunninkin. Olen tämän vuoden aikana ottanut hurjan suuria edistysaskelia, toivottavasti tämä putki jatkuu kun saan uuden ihanan kapean tankoni! X-pole x-pert 40 mm kromin olen todennut itselleni kaikista sopivimmaksi, sillä teen aina tunneillakin. Entinen 50mm oli liian paksu hikoileville käsilleni.

Lisäilen tännekin aina välillä varmasti jotain ilma-akrobatiaan liittyvää sisältöä, ainakin seuraavaksi haluan jakaa teille kesäisen puistophotoshootin kuvasatoa! Mikäli haluaa seurata apinointiani (ja auringonlaskukuvia), kannattaa lisätä snapchatissa ssallij. Jaan instagramiin kaiken mikä ei tänne kelpaa tai ole vielä ehtinyt ja snapchatin mystoryyn kaiken sen mikä ei instagramin laatustandardeja täytä. 

Älkää huoliko, en ota tätä tavaksi. Mitään fitness-blogia en aio tästä tehdä, mutta haluan kuitenkin rohkaista muita aloittamaan jonkun harrastuksen, mikä mieltä on kutkuttanut pitkään! Sekä toki myös levittää tietoisuutta lajeista mistä itse pidän. Toivon, että tämä on positiivisella tavalla hieman normaalista poikkeava teksti. Normaalisti en jaa internetiin kovinkaan henkilökohtaisia asioita itsestäni ja sen linjan aionkin pitää, lukuunottamatta tämän postauksen mietteitä.

6 kommenttia :

 1. Tää oli kiva postaus, vaikka en oo erityisen kiinnostunut ilma-akrobatiasta :) Huippua, että oot löytänyt itsellesi niin täydellisesti sopivat lajit.

  Mulle koululiikunta oli ihan päinvastaista kuin sulle, rakastin varsinkin kaikkia pallolajeja ja ujoudestani huolimatta osallistuin aina kaikista aktiivisimpana peleihin. Se on kyllä niin, että v-mäinen opettaja pilaa minkä tahansa kouluaineen :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei tosi mukava kuulla että oli kiva postaus, yleensä kun en tällaisia teekään! :D

   Poista
 2. Hurjan hieno russian split!
  Tsemppiä sulle jokaiseen kolmeen lajiin ja tankotavoitteisiin! Tässä lajissa on parasta kun oppiminen ei ikinä lopu :) itse tykkään treenata kaikkia hurjia tiputuksia, notkeusliikkeitä sekä mennä eri reittejä ayshaan. Rakastan myös sitä sensuellimpaa puolta ja tanssin paljon kengillä, vedän myös välillä kenkätunteja. Rengas ja tanko on itsellekin tuttuja (opetan Torniossa tankotanssia, combo-tuntia, tervetuloa joskus käymään vaikka Sannan kanssa : ) mutta silkit vielä ihan vieraat! Ehkä me nekin tilataan salille js aletaan opettelemaan, niin tein renkaan js tangonkin kanssa ;)
  ps. eBay:stä saa myös makeita tankotoppeja kun laittaa hakusanaksi crop top, shortseja löytyy superhalvalla halpa-hallista 4€ kappale. Ne on sellaisia tiukkoja urheilu"alushousuja" lyhyellä lahkeella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyseessähän on melkein ensimmäinen russian splitini, tai siis oikeastaan toinen, koska ensimmäisestä ei luonnollisesti ole kuvaa. c:
   Silkkejä tosiaan kannattaa kokeilla! Seuraavana aamuna löytää kyllä sängystä noustessa uusia lihaksia ja mahdollisesti luulee jääneensä rekan alle. Aivan eri tavalla raskas laji käsille kuin tanko!

   Ah ebay ebay, sieltä löytyy kyllä ihan kaikkea! Itse pitäydyn mieluummin tankotanssiin tehdyissä shortseissa, sillä niissä on leveämpi haarakiila ja näin ollen vilautusvaara on huomattavasti pienempi. :D

   Poista
 3. Hyvä, että aloitit tankotanssin! Mulla oli sama juttu, etten ala- ja yläkouluaikoina voinut harrastaa mitään muuta, mutta se johtui siitä, että 2500 asukkaan kylässä ei ollut mitään telinevoimistelua tau jääkiekkoharkkoja. Pelasin poikien kanssa jäkistä ja kiipeilin siskojen kanssa puissa. Aloitin 2012 tankotanssin, ja rakastuin siihen lajiin täysin. Sosiaalisuus kasvatti itsevarmuutta ja sain todella hyviä ystäviä reeneistä. Etenin todella nopeasti, kun treenasin paljon, menin 3 tasoa vähän päälle puolessa vuodessa. Sitten mulla 2014 tuli terveydellisistä syistä puolentoista vuoden tankotauko, mutta nyt taas alottelen lajia.

  Ja rengastrapetsi on ihanaa ♥ Se on niin helppoa tangon jälkeen! :D Ootko kokeillut imajoogaa? Siinä kangas on U:n muotoinen, mutta voi silti temppuilla. Muuten tuota russian splittiä kantsii treenata sekä tangolla että mahdollisesti puolapuoilla, ja molemmilta puolilta maan tasosta. Siitä se lähtee pikkuhiljaa alas päin, kun on varmempi! Ja hui miten ohut tuo 40mm, mulle on kouraan sopivin 45 :) Handspringiä on helppo reenata eri otteilla, kun menet jatkettuun perhoseen eikä ayshaan, silloin saa jalalla heti tukea! Ja iron X on monelle helpompi reenata puolapuilla, siinä ote on tukevampi. Toivottavasti edistyt tavoitteissa :) Sulla on todelal hyvä fysiikka tähän lajiin, kun olet hoikka, pitkä ja vahva, liikkeet näyttää niin hienoilta!

  P.S. jos et oo vielä ehtinyt kaivella, niin mun bogiarkistosta löytyy tankoo ja rengastrapetsia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen minä itseasiassa ehtinyt jo kaivellakin! :D

   Varsinaista ilmajoogaa en ole kokeillut, sillä sitä ei ole ollut Oulussa tarjolla kovinkaan kauan, mutta omista silkeistä olen joogalenkin/hammockin sitonut monta kertaa ja sillä värkkäillyt.

   40 mm on kauhean ohut ja vaikea muulle kropalle, joten kyllähän tämä vie aikaa opetella. Kärsin kuitenkin jonkinasteisesta käsien liikahikoilusta, joten minulle on kaikista tärkeintä saada vain mahdollisimman hyvä ote käsillä. Muu kroppa saa kärsiä sitten tästä :D

   Puolapuutreeniä olen muutaman kerran kokeillut(varsinkin nyt kun viereiseltä kuntosalilta löytyy puolapuut) mutta jostain syystä en saa niistä kunnon tukevaa otetta. Vaikea ilmeisesti vaihtaa poikittaiseen pintaan kun vertikaalinen on tutumpi kädelle! Venyttely ja nostojen tekeminen puolapuilla tosin on hauskaa.

   Poista

Kommenttiketjuun vastaaminen toimii toistaiseksi ainoastaan mobiiliversiossa!