7 VINKKIÄ TALVIBLOGGAAJALLE

Jokainen suomalainen bloggaaja varmaan tietää sen tunteen, kun pimeä tulee ennen kuin päivä kerkeää alkaakaan ja koko blogin pyörittäminen on työn ja tuskan takana. Olisi ihanaa, jos päivänvaloa riittäisi talvisaikaankin yllinkyllin, mutta julmassa pohjolassa kun asutaan, on se yleisesti ottaen aivan liikaa pyydetty. Tämä bloggaajien suosikkiaika kattaa kuitenkin 2/3 vuodesta, joten jotenkin on pärjättävä. Suomessa joutuu talvisin tekemään jos jonkinmoisia kompromisseja, eikä siltä voi välttyä. Kokosin nyt yhteen postaukseen asioita, millä olen itse tehnyt bloggaamisen talvisin mahdollisimman helpoksi ja mukavaksi. Jälleen kerran mainitsen ennen kuin joku mielensä pahoittaa, etten tee listaa absoluuttisista totuuksista, vaan haluan antaa ideoita. Kuulen mielelläni myös teidän luottovinkit pimeän ja kylmän varalle, enempi parempi!
1. Valaistus

Kun valoa ei vaan ole, sitä on vaikea tyhjästä luoda. Valaistuksen kanssa saa aika usein olla hyvinkin luova, että saa luonnollisen näköisiä kuvia. Mikään ei ole pahempaa kuin kameran yhdysrakenteisella(se piru joka pomppaa kamerasta itsestä esiin) salamalla hehkulampun valossa räiskityt kuvat. 
Kaikista paras valo on luonnonvalo, mutta koska sitä ei oletusarvoisesti talvella ole tarjolla, seuraavaksi paras on perus studiovalo. Nämä (esimerkiksi valokuvaustarvikeliikkeistä saatavat) valaisimet vastaavat värilämpötilaltaan lähes päivänvaloa. Omani on Linkstarin daylight set Digitarvikkeelta, eli se kaikista halvin ko. puljusta. Hintaa näillä valaisimilla on settinä sadasta eurosta eteenpäin ja kotikäytössä edullisimmillakin pärjää. Vaikka tämä pieni valoihme onkin, ei studiovalaisinta ostaessakaan voi olettaa hankkivansa henkilökohtaista aurinkoa. Tämä kieltämättä kyllä valaisee huoneeni paremmin kuin päivänvalo tai mikään kattolamppu! Vaikka se 130€ suuri summa rahaa olikin, tämä on ehdottomasti yksi parhaimmista investoinneista mitä olen kuvilleni(ja hermoilleni!) tehnyt. Lisäksi tämä on aivan loistava meikkausvalo! 

Koska on täysin ymmärrettävää ettei kaikilla ole satasta tuhlattavaksi täysin spontaanisti, vinkkaan pari budjettivaihtoehtoa millä itsekin olen värkkäillyt. Yksi on tällainen led-valonheitinulkovalohässäkkä. (Nimenomaan led, koska muut tuppaavat kuumenemaan kuin savanni keskipäivän auringossa) Omani(kuvassa siis oikealla) on Prismasta ja maksoin hieman päälle 10€. Näiden valo tosin on hyvin kirkas ja kova. Valaisimen ei kuitenkaan pitäisi kuumentua, joten itse olen heittänyt luonnonvalkoisen sifonkipaidan tämän päälle. Värilämpötilaltaan nämä tapaavat olla hyvin sinertäviä ja näin ollen vaikea käyttää lisävalona normaalin hehkulampun kanssa. Käytän omaani myös antamaan lisävaloa työskennellessä korujen kanssa pimeällä, joskin silloin sen tulee olla silmien tason yläpuolella ettei sokaistu. Samaa paitakikkaa olen käyttänyt myös tavallisen pöytälampun kanssa, joskin silloin pitää huolehtia ettei kangas pääse kosketuksiin kuuman hehkulampun kanssa. Nämä kaksi viimeistä vaihtoehtoa ovat kovin haastavia käyttää, mutta huomattavasti parempi lisävalona kuin ei mikään.Eihän tämä studiovalaisin kaunis lisä huoneeseen ole, mutta mutta harvemminhan käytännöllisyys ja kauneus kulkee samassa paketissa. Jalustan saa mahtumaan pieneen tilaan, mutta softboxin kasaaminen oli niin verinen taisto että se lojuu lattialla tällaisenaan.


2. Valkotasapaino kohdilleen

Sisätiloissa oletut kuvat ovat pääsääntöisesti hyvinkin keltaisia. Kun valkotasapaino on kohdillaan, valkoiset ovat valkoisia eivätkä sinertäviä tai kellertäviä. Valkotasapainon(white balance) voi valita kamerasta, mutta itsellä se on lähes poikkeuksetta aina automaattinen ja teen hienosäädöt koneella. 
Valkotasapaino on hyvin tärkeä tekijä siinä "hih kuvasit vissiin yöllä" ja "ai, kuvasitko siis oikeasti pimeän aikaan?" välillä. Keltainen kuva paljastaa heti, että kuva on otettu hehkulampun valossa. Ns väärää valkotasapainoa voidaan käyttää hyvin pitkälti myös tehokeinona, mutta säännöt täytyy tuntea niitä rikkoakseen ja vahinko ei ole tehokeino.

Vaikka kotona valaisimet ovat pääsääntöisesti keltaisia väriltään, värilämpötiloissa saattaa olla keskenään hyvinkin paljon eroja. Joku on valkoisempi ja toinen lähellä oranssia, eikä tämä tietenkään toimi kuvissa. Valkotasapaino on hyvin haastava saada kohdilleen, mikäli kuvassa on useamman väristä valoa, esimerkiksi luonnonvalo ikkunasta sekoitettuna hehkulamppuun. Jos vahinko on jo tapahtunut, tätä saa kuitenkin hieman korjattua lightroomissa. Sieltä löytyy toiminto nimeltä graduated filter, jolla saat liukuvärinomaisesti tehtyä asetuksia esimerkiksi vain yhteen nurkkaan kuvassa. Tätä käsittelen tarkemmin tulevassa kuvanmuokkauspostauksessa.Ei. Juu. Ei.

3. Kuvaa jalustalla 

Ainakin aina kun kuvaat esimerkiksi ostoksia samassa kohdassa, eikä kameran kanssa tarvitse kovinkaan liikkua. Näin sinun ei tarvitse nostaa kameran iso-lukua, joka lisää valoa mutta samalla myös rakeisuutta. Sen sijaan voit pidentää suljinaikaa, ilman että tarvitsee taistella tärähtäneitä räpsyjä vastaan. Kuvanvakain kannattaa olla pois päältä jalustalla kuvatessa.

4. Kuvaa salamalla

Mutta älä sillä kameran omalla. Sillä saa kenet tahansa elottoman näköiseksi, eikä se imartele yhtään mitään. Sen sijaan perus hyviä salamoita(salamia?) saa käytettynä järkkäriin kuin järkkäriin jo alle satasella. Oma Nissin di600 maksoi uutena 140€, mahtava menopeli ja toistaiseksi riittää omaan käyttöön vallanmainiosti. Kannattaa investoida sellaiseen, jonka pään saat kääntymään ympäriinsä. Harvemmin nimittäin räiskäsen kotona salaman suoraan kohteeseen, vaan heijastan sen valkoisen katon tai seinän kautta. Pelkäsin ennen salamalla kuvaamista kun päässä pyöri kauhukuvat digipokkarin salamaräpsyistä, mutta tässä postauksessa kaikki kuvat on kuvattu kombolla studiovalo&salama. 

Kuvaa rawina

Ihmiset kuvaavat pääosin(lukuunottamatta valokuvaajia ja alan harrastajia) jpg:nä. Sen etuna on huomattavasti pienempi tiedostokoko ja ns valmiimmat kuvat, sillä kamera ikäänkuin muokkaa jpg-kuvia jo valmiiksi. Monet pelkäävät raw-kuvia kuin ne olisi suuriakin mörköjä, mutta todellisuus on se, että niissä oikeasti voitetaan aikaa. Ja laatua. Ja hermoja. Vaikka kuva näyttää latteammalta ja harmaammalta, sitä on huomattavasti helpompi ja parempi muokata. Raw-kuva on tehty muokattavaksi ja niissä on enemmän pelivaraa kuin jpg:ssä. Raw-kuvan saat todennäköisemmin siis pelastettua kuvanmuokkauksella kuin jpg:n.Vaikka joskus ero näiden kahden tiedostomuodon välillä voikin olla suuri, ei se ole kuitenkaan niin valtava että sitä tulisi pelätä. Kameralla voi kuvata myös raw+jpg, jolloin kuvasta tulee molemmat versiot. Yllä vasemmalla on raw ja oikealla jpg, molemmat muokkaamattomina suoraan kamerasta. Tällä kertaa ei siis maatamullistavia eroja.


5. Riisu asukuvat

Koska alastonkuvat on tosi artsyy hei ja jokainen lukija arvostaa satunnaisia belfieitä. Tätä en kuitenkan ihan hakenut, vaan mitä tehdä kun ulkona on vain aivan liian kylmä eikä sisällä ole taustaa mitä vasten asukuvia ottaa? Lähes jokainen vinkki on koskenut valokuvauksellisia seikkoja tähän mennessä, joten nyt jotain ihan muuta.
Tausta kokonaisille asukuville on monesti hakusessa, mutta meiltä jokaiselta löytyy jonkun verran tyhjää lattiatilaa tai joku kiva matto. Jos ei, niin siivoa. Okei, toki on olemassa niin ahtaita asuntoja ettei yksinkertaisesti tilaa vain ole, mutta itsekin teen aina pientä pintaremonttia kuvatessa ja sohvapöydät tms saavat kyytiä pois tieltä.

Asukuvien riisumisella tarkoitan sitä, että luon asukokonaisuuksia (mielellään puhtaalle) lattialle. Tällaisiin kuviin törmää jatkuvasti Instagramissa ja vaikka ne ei kokonaisuudessa asukokonaisuutta esittelekään samalla tavalla kuin kokovartalokuvat, ovat ne huomattavasti kivempaa silmänruokaa kuin puolen vuoden postaustauko. Näistä näkee monenlaisia versioita ja se omanlainen asettelu löytyy kokeilemalla. Näissä on sekin hyvä puoli, ettei tarvitse stressata onko helma jäänyt sukkahousun vyörätölle vessareissulla tai tuleeko mekon yöläosasta kainalotissi. Varteenotettava vaihtoehto sisävaatteiden esittelyyn ilmalle jolloin ei takkia tarkene ulkona raottaa!


Tätä tyyliä kannattaa käyttää myös esimerkiksi uusia ostoksia ja asuvaihtoehtoja esitellessä, sillä se on huomattavasti vaivattomampi kuin kaiken pukeminen päälle, mutta näyttävämpi kuin yksittäinen vaate hengarilla.

6. Kuvaa varastoon

Silloin kun sitä valoa harvoin on, kuvaa blogikuvia kuin kuvaisit viimeistä kertaa. Silloin kun kuvauskamppeet on levällään ja tekeminen jo muutenkin käynnissä, on helppo kuvata muitakin postauksia varten kuvia valmiiksi. 7. Ensin valo, sitten kohde

Monesti käy niin, että kun asu on kiva, ilma kurja. Jos keli on kuin märillä räteillä läpsittäisiin tai vaihtoehtoisesti ihan vain pimeää, ota puhelimella pikainen räpsy asusta. Seuraavan kerran kun ilma on optimaalinen asukuville, valitse joku näistä puhelimen syövereihin tallennetuista kivoista asuista. Minulla yleensä tuppaa menemään ainakin vaatetus ja ilma ristiin, hyvällä ilmalla ei niin kuvauksellinen asu ja huonolla jotain mitä haluaisin ikuistaa. Jos tuntuu, ettei asukuvia saa millään otettua oikeina päivinä, odota että oikea valaistus tulee luokse. Tämän jälkeen kehitä kuvattava kohde, esimerkiksi juuri näistä vanhemmista asukokonaisuuksista. Jos taivas on tunkkaisen harmaa, kannattaa sitä näyttää kuvissa mahdollisimman vähän, ellei tasapaksu ja synkkä mielikuva ole se mitä tavoitellaan.


Tässä nämä seitsemän asiaa, mitkä itsellä tulee mieleen. Mikäli teillä on vastaavia postauksia, jättäkää linkkiä kommenttiosioon!
Yritän saada tehtyä piakkoin sen toivotun kuvanmuokkaus-postauksen. Sisällytän siihen muutaman eri tyyppisen kuvan, mitä blogistani löytyy. Mitään tutoriaalia en ole tekemässä, itsekin kun aika amatööri olen, mutta sen sijaan näytän, miten itse blogikuvani editoin. Mikäli tätä postausta koskien on jotain toivomuksia, kertokaa pois!

Tähän loppuun täytyy todeta, että ihana kun on kunnolla lunta vihdoin! Hauskaa joulunodotusta ja viikonloppua kaikille♥

10 kommenttia :

 1. Äää ihana tuto! Hei osaatko neuvoo saako valotasapainoa tossa mun photarissa mitenkään? Nää on nii käteviä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Se on siinä sun versiossa pienen vaivan takana, mutta näytän miten se toimii! c:

   Poista
 2. Kivoja vinkkejä :) Itse tosin kännykän kameralla kuvaavana olisin kaivannut puhelimelle sopivampia vinkkejä :/ Ehkä vielä joskus mulla on tarpeeksi rahaa hyvän kameran ostamiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kokosin tähän tosiaan vinkkejä, millä olen itse omaa tekemistäni talvella helpottanut, enkä kuvaa puhelimella ollenkaan. (Paitsi hätätapauksissa, koska paras kamera on se mikä on mukana!) Jos järkkäriä haluaa hankkia, kannattaa kytätä facebookissa valokuvaajan kirppis. Siellä liikkuu hyviä paketteja jopa satasella tai kahdella vähän käytettynä!

   Poista
 3. Lisäsalama on kyllä jotain aivan ihanaa <3 Pelastanut tilanteen niin monesti! Nyt vain, kun koneeni sattuu olemaan rikki ja postaukset teen ipadilla ei kameraa ole päässyt käyttelemään. Jos kesällä sen uuden koneen saisi <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan! Kaduttaa, että viivyttelin salaman ostoa näin pitkäänkin. Oma tietokone alkaa myös näyttämään lahoamisen merkkejä, mutta tällä saan sinnitellä vielä pitkään.(kunnes voitan lotossa) Omalla iPadilla ei edes toimi bloggerin editori, harmittaa näin reissun päällä!

   Poista
 4. Ihana postaus, ja kaikki niiin paikkansapitäviä asioita <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiva että joku on vielä sama mieltäkin! :D

   Poista
 5. kiva vinkki tuo että esittelee asun tuollalailla miten sanoit että asettelee ne lattialle asusteineen päivineen. Mullakaan kun ei tuommoista valoa (vielä) ole, niin tuo saattaisi olla oikein hyvä kokeilun arvoinen idea! Kiitoksia. :)

  http://erikahenrietta.blogspot.com

  VastaaPoista

Kommenttiketjuun vastaaminen toimii toistaiseksi ainoastaan mobiiliversiossa!