DIY ASUKUVAT OSA 2 - KUVANMUOKKAUS

Ihan ensimmäisenä ajattelin pahoitella venähtänyttä postausväliä, mutta mitäpä sitä pyytelemään anteeksi, sillä opiskelu- sekä työkiireiden nimittäin kuuluukin mennä blogaamisen edelle. Propsit kuitenkin jokaiselle lukijalle joka jaksaa odottaa ja poissaolosta huolimatta seurata toilailujani! Tällä kertaa tulee hieman raskaampaa postausta niin kuvallisesti kuin tekstin määrältäänkin. Ainakin omalle aivokapasiteetilleni tämä oli aivan liikaa, sillä deletoin ja kadotin välistä traagisesti kuvia sekä näinollen tärkeitä työvaiheita. (Blogger kaiken lisäksi ei tallentanut tätä lukuisista yrityksistä huolimatta, joten menetin tuntien työn jo kerran)

Tästä aiheesta on postausta toivottu useasti aikaisemmin ja ajattelin nyt jakaa tämän postaussarjan muutamaan osaan, aloittaen asukuvilla. Kirjoittelin syksyllä siitä, miten kuvaan itse omat asukuvani. Tällä kertaa menen kuitenkin yksityiskohtaisemmin kuvien jälkikäsittelyyn, mitä aikaisemmassa postauksessa jo sivusin hieman. Mikäli ette ole sitä vielä kerenneet lukaisemaan läpi, ko. postaus löytyy täältä!
Tutoriaali tämä ei kuitenkaan ole, sillä itse olen oppinut lightroomin käytön vain ja ainoastaan kantapään kautta. Yhtään ohjetta en ole koskaan lukenut, joten toimintoja en osaa itsekään selittää sen paremmin. Napista painaa niin tapahtuu jne. Jokainen kuva on aikalailla yksilöllinen, joten jokaisen kuvasarjan muokkaukset näyttää erilaiselta ja täytyy vain kokeilla, mikä näyttää hyvältä.
Näytän tässä yhden blogista jo aikaisemmin tutun asukuvan muokkaukset yksityiskohtaisemmin, sekä muutamia ennen/jälkeen-kuvia erityyppisistä asupostauksissa nähdyissä kuvissa.

Lyhyesti vielä alkuun kuvanmuokkausrutiineistani: Käsittelen raw-kuvat aina ensin Lightroomissa, sillä se on ideaali useampien kuvien muokkaamiseen kerralla. Teen yhteen kuvaan säädöt, jonka jälkeen kopioin ja liitän ne samantyyppisiin kuviin ja hienosäädän tarpeen vaatiessa vielä. Toinen syy tähän on se, ettei Photoshopini ole yhteensopiva kamerani raw-tiedostojen kanssa. Ohjelmaversiot minulla on Lightroom 5 sekä Photoshop cs2, mutta hankin molemmista kuukausimaksulliset CC-versiot kunhan saan päivitettyä tietokoneeni sellaiseksi, joka näitä jaksaa pyörittää tökkimättä.

Tältä näyttää valitsemani kuvan lähtötilanne:Niille joille lightroom ei ole kovinkaan tuttu, tämä develop-moduuli saattaa näyttää hieman sekavalta. Tai sitten tosi sekavalta, mutta se on todellisuudessa hyvin yksinkertainen ja helppo käyttää, kunhan jujun ymmärtää. Lightroom poikkeaa täysin kaikista muista aikaisemmin käyttämistäni kuvanmuokkausohjelmista, joten itsellä tuli pelihousut revityksi alussa useammaankin kerran.


(Joku kuitenkin kyselee kameran asetuksia ja nehän tosiaan on nähtävissä histogrammin alla.)
Aloitan aina muokkaamisen rajaamalla kuvan mieleiseksi. Yleensä säädän basic-paneelista exposuren lisäksi myös highlits, shadows, whites ja blacks tarpeen mukaan valkotasapainon lisäksi, mutta tällä kertaa kävin nykimässä vipuja muualta. Raw-kuvat tuppaavat olemaan luonnostaan vähän valjun värisiä, joten värikylläisyyttä lisään lähes joka kerta hieman.

Mitäpä tästä sen enempää sanomaan, kuin että säädän valot ja varjot mieleisekseni joko basic-kohdassa taikka sitä seuraavassa tone curves-paneelissa. Joskus säädöt ovat todella pieniä ja hienovaraisia, joskus vipuja saa vedellä tappiin asti. Tässä vaiheessa yleensä tarkistan kuvan tukkoisuuden tai puhkipalaneiden kohtien varalta, ne saa näkyviin sinisenä sekä punaisena pikanäppäimellä J.
Säädän monesti yksittäisiäkin värejä erikseen, sillä varsinkin sisällä kuvatessa esimerkiksi valkoisesta seinästä voi löytyä huomattavasti sinisen sävyisiä tai silmänaluset olla kuvan ainoa violetti kohta. Tätä ei läheskään joka kerta tarvitse käpeltää, mutta joskus se on aivan pelastus! Tässä kuvassa säädin vain sinertävän vihreää nurmikkoa himan kellertävämmäksi värisävyltään, jotta se istuu paremmin tulevaan värimaailmaan.


Tämä on taasen näitä elämän suuria mieltymyskysymyksiä, mutta itse pidän todella paljon split toningista. Split toning siis sävyttää erikseen huippukohtia ja varjoja, itse valitse yleensä keltaista valoon ja violettia varjon puolelle.


Kuvan terävöityksen pyrin tekemään viimeisimpien vaiheiden joukossa, sillä se tuntuu hidastavan koko ohjelmaa. Tietokoneeni vetelee viimeisiä, joten jokainen muokkaus on taistelu elämästä ja kuolemasta - yksi klikkaus, "ei vastaa". 

Tästä välistä minulta katosi kaksi kuvaa tallennushässäkässä, mutta korjaan lens corrections-kohdasta vääristymät ja tarvittaessa suoristan kuvaa.

Viimeisenä pehmennän hieman taustaa Adjustment brushilla. pienennän claritya sekä kontrastia hieman. Adjustment brush löytyy siis tuolta histogrammin alapuolelta oikeasta reunasta. Tämä on yksi lempparitoiminnoistani Lightroomissa, sillä sen avulla voin maalata haluamani asetuksia siveltimellä tarvittaviin kohtiin. Tämän kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkka, ettei synny häiritseviä rajoja.


Before/After kuvan saa näkyviin painamalla Y taikka klikkaamalla alareunassa näkyvää kuvaketta. Tätä nappia tykkään räplätä vähän väliä han vain vertailun vuoksi, koska noh, miksi ei.

Tässä vaiheessa kun tuon kuvan lightroomista, määritän myös sen leveyden blogiin sopivaksi, eli 650px.

Tältä näyttää kun avaan kuvan antiikkisessa Photoshopissa. Photoshopissa aikaa säästää huomattavasti valmiiksi tallennettujen actioneiden käyttö, jolloin jokaiseen kuvaan ei tarvitse erikseen muokkauksia luoda. Tässä kuvassa minulla on käytössä kaksi actionia, jotka olen näköjään luovasti nimennyt "splöröröö" sekä "wersdshfghjkhg". Nämä lajittelen kahteen kansioon(Group1&Group2), jotta näkymä on selkeämpi. 


Mikäli sopivaa actionia ei löydy, luon uuden ja lisään sen muihin saman sarjan kuviin. Joku saattaa ehkä kysyä, että eikö ole tylsää aina tehdä samanlaisia muokkauksia? Itse olen todennut, että blogiin yleisilmeeseen tuo yhtenäisyyttä kun kuvat ovat värimaailmaltaan samantyyppisiä ja jokaiselle toki kehittyy omanlaisensa tyyli ajanmyötä. (Toki sama action istuu eri tavalla erilaisiin kuviin)


Tältä näyttää ensimmäisen actionini sisältö. Tällä kertaa piilotin tuon oranssin color fill-tason, sillä kuva oli tarpeeksi lämmin ilman sitäkin.


Tästä välistä onnistuin sulkemaan tallentamatta myös pari kuvaa, mutta avaan sanallisesti enemmän tässä alla:
Gradient fill 1 on 37% (blend mode: overlay) ja se on suunnattu tulemaan sieltä mistä valokin kuvaan.
Gradient fill 2 on 90 astetta, skaalattu 135 sekä tason läpinäkyvyys on 21%, overlay.

Väritasapaino:
Shadows: -19,-4,+16
Midtones: +11,0,-14
Highlights: -5,0,-9
Tässä actionissa minulla on väritasapainossa preserve luminousity raksittuna, yleensä ei.

Levels(Output oletusarvot 0&255, input oletusarvot : 0,1,255):
RGB Output levels 14&255
Blue Output levels 25&255(input 0; 1,06;255)
Vihreän ja punaisen jätin rauhaan.

Beige color fill on multiply ja läpinäkyvyys 9%.

Nämä ovat säädöt tälle kuvasarjalle, muihin ei välttämättä sovi. Sen  löytää kokeilemalla ja nämä arvot eivät todennäköisesti sovi sinun kuviisi, mutta tässä tulee ihan kattavasti esille se mitä hienosäädän aina kuvissani suuntaan tai toiseen.Toisen actionin sisältö ei poikkea paljon edellisestä, paitsi tässä on hallitsevana vaaleanpunainen Color fill. Se on overlay ja läpinäkyvyys 28%. Liukuvärin säädöt on suunnilleen samat kuin ylemmässä actionissa, mutta läpinäkyvyys on 16%.Levelseissä olen kopeloinut RGB:tä, punaista sekä sinistä:

RGB output levels: 8&255
Red input: 0; 1,00; 251
Output: 4&255
Blue input: 0; 1,15;225
Output: 6&225Lopuksi vielä yleensä pyyhin pois joistain leveleistä asetukset pois itse kohteen päältä, jottei se huku taustaan liikaa eikä näytä siltä, että sen päälle on lyöty efektiä toisen perään. Group 1 läpinäkyvyys on viimeisenä säädetty vielä 45% ja Group 2 40%.Lopullinen before&after. (Tai tässä järjestyksessä after&before)
Yleensä mitään kovin radikaalia en kuvilleni tee - paskasta kun ei kultaa saa vaikka kuinka hinkkaisi. Aika paljon kuitenkin pieniä virheitä ja erheitä, mitä yksin itseä kuvaillessa nyt sattuukaan (horisontit vinossa, valoitukset jää säätämättä uudelleen auringon laskiessa), saa onneksi anteeksi kuvanmuokkauksella. Valotuksen lisäksi en tee itselleni mitään kasvojenkohotuksia tai muita kauneustaikoja, joskus poistan satunnaisesti putkahdelleet finnit, sillä ne eivät onneksi ole pysyvä ominaisuus minun naamassani. Tämä oli yksittäinen esimerkki siitä, mitä yhdelle blogikuvalleni keskimäärin tapahtuu. Samat vaiheet käy läpi lähes jokainen asukuva, säädöt toki kuvakohtaisia.

Viimeaikoina olen panostanut enemmän jälkikäsittelyn nopeuttamiseen kun blogaamistahti on kiristynyt ja kuvamäärät ovat kasvaneet huomattavasti, actioneita ja presetejä on luotu ja pikanäppämet opeteltu läpi. Kuvanmuokkaus on kuitenkin loputon suo ja aina tulee eteen uutta opittavaa, itse koen olevani täysin vasta-alkaja tässä. Tähän vielä voisin laittaa muutaman muun ennen/jälkeen kuvasarjan muutamista erityyppisistä asukuvista erilaisessa valotuksessa:
Kaikki kuvat olen itse väkertänyt, lukuunottamatta Sagalle kiitokset viimeisen kuvan ottamisesta.
Toivottavasti tämä postaus hieman avasi sitä, miten asukuviani muokkailen. Liian tekniseksi en halunnut mennä, mutta kuitenkin valottaa hieman muutamia yksityiskohtia.
Otan mielelläni toiveita vastaan tähän postaussarjaan liittyen! Suunnitelmissa(ja osittain kasattuna valmiiksi) olisi vielä ainakin tehdä vastaavanlainen postaus muista blogikuvista, mm tuotekuvia sekä sisällä kuvattuja muoto- sekä asukuvia. Mikäli kiinnostusta teidän puolelta löytyy, voisin tehdä vielä lisäksi myöhemmin ainakin yhden vinkki-/inspiraatiopostauksen liittyen blogikuvaamiseen.

Ylioppilaskirjoitukset lähenevät(yritän korottaa yhtä arvosanaa, mutta tuo korotus nyt jää nähtäväksi) ja stressitasot hipuvat jo huippujansa, mutta ehkä tästä selvitään. Eri asia selvitäänkö kunnialla. Nyt kuitenkin tänään minulla on nokka kohti Helsinkiä ja sieltä matka jatkuu muutamaksi päiväksi Prahaan! En millään malttaisi odottaa, matkassa minulla on upouusi linssi sekä korkeita odotuksia. Hehe

8 kommenttia :

 1. Wow! Oma kuvanmuokkaus on vielä ihan lapsenkengissä ja tää tutoriaali oli tosi hyödyllinen! Paljon noi sun käyttämät ohjelmat suunnilleen maksaa? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lightroom oli opiskelijalisenssillä muistaakseni 79€ ja tuota photaria nyt ei enää saa mistään, paitsi loputtomana ilmaisversiona joka liikkuu laillisuuden rajoilla(tod. näk sillä laittomalla puolella) Kannattaa ehdottomasti kyllä hankkia noista ne kuukausimaksilliset Creative Cloud-versiot! Lightroom ja Photoshop CC oli muistaakseni yhdessä 12€ kuussa. Ei paha siihen nähden, että keramaksulla Photoshop oli ennen tonnin tienoilla.

   Poista
 2. Oih! Mahtava postaus! Kiitoksia tästä :D
  Sulla on aina todella nätti värimaailma sun blogin kuvissa, joten kiva nähdä miten niitä luot..oma photarin käyttö kun on vielä niin lapsenkengissä. x)

  ~ Frillycakes ~

  VastaaPoista
 3. Todella mahtava postaus tämä! Kuten edellinenkin osa. Kiitos paljon, tästä on minullekkin noobina luullakseni ihan todellinen apu :)
  Aivan mahdottoman ihana tämä sun blogi muutenkin, niin kauniita kuvia kauniista tytöstä. Ja sun asut on aivan ihania, todellakin upeita!
  Mukavaa kevättä sulle ja jatka samaan malliin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella mukava kuulla että tästä oli hyötyä! Kiitos paljon ja mukavaa kevättä sinnekin! :)

   Poista
 4. Tosi hyödyllinen tutoriaali! Sulla on kyllä tosi kauniita kuvia ja niin olet sinäkin kaunis<3

  http://inka-allornothing.blogspot.fi

  VastaaPoista

Kommenttiketjuun vastaaminen toimii toistaiseksi ainoastaan mobiiliversiossa!