KUINKA MUOKATA LAADUKKAITA BLOGIKUVIA?

                                                                                                         SUNDAY, JANUARY 08, 2017Tällä kertaa ajattelin kirjoittaa lähes jokaiselle bloggaajale tutusta ja tärkeästä aiheesta, nimittäin kuvanmuokkauksesta. Törmään blogeissa jatkuvasti päivittäin erilaisiin kuviin ja siitä inspiroituneena ajattelin jakaa hieman ajatuksiani. Toivon, että olisin joskus aikoinani itse törmännyt tällaiseen postaukseen - olisin säästynyt paljolta päänvaivalta.

Kuvat on yksi tärkeimmistä tekijöistä lähes jokaisessa lifestyle-, muoti- sekä kauneusblogissa. Hyvillä kuvilla voi tuoda blogitekstiin lisää mielenkiintoa ja yleensä kuvilla onkin jokin tärkeä tehtävä: esittävät kuvat tulee olla muokattu tapaan, jolla esiteltävät asiat ja yksityiskohdat tulevat esille ja koristekuvien tulee miellyttää silmää. Jokaisella on oma tyylinsä kuvata ja muokata, mutta mikäli perusasiat eivät ole kunnossa, eivät kuvat enää palvele tehtäväänsä. Blogeja luetaan yleensä viihdearvon tai hyödyllisyyden perusteella. Itse olen kovin visuaalinen ihminen, ja minulle blogeissa tärkeintä on se, kuinka se miellyttää silmää. Hyvät, selkeät ja laadukkaat kuvat antavat blogista laadukkaan sekä ammattimaisen vaikutelman. Mikäli blogiaan haluaa kehittää ja kerätä suosiota, ehkä joskus tienatakin jotain, on visuaaliseen ilmeeseen panostaminen jossain vaiheessa välttämätöntä. Bloggaaja tuottaa sisältöä, tähän sisältyy kuvamateriaali sekä kirjoitetut tekstit. Lähes jokainen oikolukee tekstinsä, toivottavasti, ennen julkaisemista kirjoitusvirheiden välttämiseksi, joten miksi kuvia usein laiminlyödään?

Olen aikaisemmin kirjoitellut yksityiskohtaisemman postauksen siitä miten muokkaan blogikuviani, mutta nyt ajattelin keskittyä muutamaan perusasiaan. En ole ammattilainen tai edes hyvä kuvanmuokkaaja, mutta pidän siitä ja perusteet ovat aikalailla hallussa. Kuulen todella usein pohdintoja, että kuinka voisin kehittää blogiani, kuinka voisin parantaa? Kyselen tätä itseltänikin usein ja toivon, että joku löytäisi näistä vinkeistä inspiraatiota ja apua kehittämiseen.


Tämä asukuva ei ole esimerkkinä siksi, että se olisi erityisen hyvä - päinvastoin, tämä on pikainen räpsy Tokiosta kesken turistikierroksen lenkkarit jalassa. Esimerkkinä tämä tosin vastaa hyvin pitkälti asukuvia Suomen talvessa: tummaa ja valkoista sekaisin, auringonpaiste kasvoille. Muita uudehkoja kuvia minulla ei ollutkaan, jossa olisi ollut mustaa tai tummia sävyjä.
Iso osa kuvista, joihin suhteellisen uusissa perus lifestyle-blogeissa törmään, noudattaa tätä kaavaa. Vasemman puoleinen on liian tumma, alivalottunut. Siinä tummimmat varjokohdat ovat tukossa, eli kokonaan mustia. Oikealla sen sijaan ongelmana on ylivalotus, valkoiset huippukohdat ovat kokonaan valkoisia ja tuntuvat häikäisevän. Mustista varjoista ja valkoisista huippukohdista pääsee eroon, muttei pelkästään brightness/contrast säätimiä vetämällä. Useista kuvanmuokkausohjelmista pääsee säätämään erikseen curves, shadow, black, highlight ja whites. Muokkaan omat raakakuvani lightroomilla, jolla varjoja saa avattua ja hightlighteja pelastettua edellä mainituilla säätimillä. Unohda siis pelkkä kirkkaus ja kontrasti, sillä et yksityiskohtiin pääse käsiksi.


Tässä on toinen lipsahdus, jonka näkemiseltä blogeissa on vaikea välttyä. Kuvat siirretään kamerasta, kontrasti ja saturaatio vedetään tappiin, sitten vain blogiin ja odottamaan. Vasemmalla kontrasti on aivan liian suuri, sekä saturaatio epäluonnollinen. Tässä yhdistyy edellisen kaikki huonot elementit, varjot ovat pikimustia ja vaaleimmat kohdat pelkkiä kirkkaita läiskiä. Oikealla kontrastia on liian vähän, jolloin kuva menee harmaasävyiseksi. Tätä näkee paljon ulkona pilvisellä säällä otetuissa kuvissa, lisäksi valkotasapaino on sinertävä.
Sen sijaan että kirkkautta, saturaatiota ja kontrastia väännellään vivuista mielivaltaisesti, kannattaa kaikki säätää erikseen. 


Tätä kuvaa muokatessa en tehnyt montaa säätöä ja se oli valmis minuuteissa: terävöitin, taustaa pehmensin, hightlighteja toin alas, varjoja vaalensin sekä mustia tummensin ihan pienesti. Varjoihin laitoin violettia sävyä sekä valokohtiin keltaista. Tämä on ihan perus editti eivätkä säädöt olleet suuria, mutta tässä tapauksessa se toimii. Paita ei hohda valkoisena, eikä tausta ole musta.
Osa postauksen esimerkeistä voi ehkä tuntua hieman radikaaleilta, mutta tässä yllä vielä erimerkki kuvasta, joka on lähes okei, hyvin yleinen blogeissa, mutta aiheuttaa silti siristelyä ja kulmien kurtistelua. Musta Beauty Blender on pelkkä musta köntti, siveltimen heijastus on osittain kokonaan valkoinen ja värikylläisyys on hieman liian epäluonnollinen kaikessa kirkkaudessaan.

Ylärivissä ei ole muuta vikaa, kuin valotus. Toinen on ylivalottunut niin, että valkoiset kohdat ovat palaneet puhki ja tuntuvat häikäisevän. Oikealla kuva on synkkä ja liian tumma ja tämä harvemmin on se fiilis, mitä kosmetiikkakuviin haetaan. Alarivissä vasemmalla kontrastia on liian vähän muuttaen kuvan harmaasävyiseksi ja oikealla taasen liikaa.
Alarivin kuvissa vasemmalla valkotasapaino on liian sininen, tyypillistä pilvisinä päivinä kuvatessa. Tämä saa kuvat vaikuttamaan harmailta ja synkiltä, kuten liian vähän valokin. Oikealla kuva on liian kellertävä, isoin ongelma keinovalossa kuvatessa sisällä. Molemmissa tapauksissa kuva näyttää epäluonnolliselta väritään, eivätkä valkoiset ole valkoisia. Valkotasapaino on helppo säätää yhdellä vivulla paikalleen lightroomissa, mutta silti se tuntuu tuottavan ongelmia monille.

Jos koko postaus tuntuu raskaalta luettavalta ja pelkältä heprealta, muista edes nämä seuraavat asiat. Bloggaajan lyhyt muistilista kuvanmuokkauksen perusasioista:

Horisontti: Monesti kuvia katsoessa jokin tuntuu olevan pielessä, muttei tiedä mikä. Yleensä syy löytyy siitä, että horisontti on hieman vinossa eikä pystysuorat linjat ole suorassa. Horisontin suoristaminen tuntuu ehkä pieneltä jutulta, mutta muuttaa kuvan ilmeen hetkessä siistimmäksi. Joo on kivaa ja rentoo nojata asukuvissa vähän toiselle jalalle ja kallistua huolettomasti, mutta muun maailman ei ole tarkoitus kallistua samalla. Vinosta horisontista saa helposti itselleen asukuviinkin kaatuvan vaikutelman.

Valkotasapaino: Tämä menee usein höpöksi sisällä kuvatessa, varsinkin Suomessa. Keinovalo antaa liian keltaisen valon ja hämärtyessä luonnonvalo sisällä on liian sinertävää usein. Moni yrittää eliminoida väärän valkotasapainon polttamalla puhki valkoiset osat, jotka todenteolla siten ovatkin valkoisia. Tämä vain poistaa kaikki yksityiskohdat näistä osista, ja lopputulos on valkoinen läiskä. Mikäli valkoiset ovat valkoisia, ei siis sinertäviä tai kellertäviä, valkotasapaino on oikea.

Valokohdat: Suora auringonpaiste kasvoille, lumi, asukuvat.  Valotan kuvani sen mukaan, että kirkkaimmatkaan highlightit eivät pala puhki, eli muutu kokonaan valkoisiksi ja menetä kaikkia yksityiskohtia. Tämä tekee muusta kuvasta hieman tumman, mutta sitä on helppo korjata lightroomissa jälkikäteen valottamalla varjokohtia: puhkipalaneita kohtia ei sen sijaan pysty enää pelastamaan, ne on kokonaan menetetty. Puhkipalamista on joskus vaikea kuvatessa välttää, varsinkin taivaan kanssa - mutta älä polta epähuomiossa mitään puhki kuvia muokatessa. (Ellei kyse ole esimerkiksi tuotekuvasta valkoisella taustalla, josta tausta poltetaan pois tms)

Varjot: Mustien on tarkoitus olla mustia, muttei pikimustia vailla yksityiskohtia. Jos lumisessa maisemassa musta takki hukkuu kokonaan takana olevaan metsään ja ihana uusi musta turkislaukku on vain tumma tunnistamaton läiskä, on aika avata hieman varjoja. Tämä on samanlainen ilmiö, kuin valokohtien palaminen puhki. Varjoista tulee vain mustia, ilman mitään yksityiskohtia eikä näistä saa enää selvää.

Parhaat kuvanmuokkausohjelmat vaativat harjoitusta ja pitkää pinnaa aluksi, mutta lupaan, että esimerkiksi Lightroomin opettelu on sen arvoista. Itse olen sitä mieltä, ettei voi odottaa huiopputuloksia ilman panostusta. Harvoin töitäkään hakematta saa, eikä kuvanmuokkaus opettele itse itseään. Yleensä kuvat kuitenkin hieman edes muokkausta vaativat, sillä harvoin ne ovat täydellisiä suoraan kamerasta. Photoshopin ilmainen, hieman vielä hankalakäyttöisempi ja kömpelömpi vastike, on Gimp. Tätä en ole vuosiin käyttänyt, mutta olen kuullut että silläkin saa jotain aikaan. Itselläni on Lightroom ja Photoshop Creative cloud versiona, joka maksaa noin 12€ kuussa. 

Hauskoja kuvanmuokkaushetkiä ja toivottavasti näistä selityksistä oli jollekin aloittavalle bloggaajalle apua! Mikäli teiltä löytyy samasta aiheesta kirjoituksia, linkatkaa niin luen mielelläni!

18 kommenttia :

 1. Mun mielestä näin ei-aloittelijallekkin hyvä postaus. Mä valokuvaan seitsemättä vuotta ja tuntuu ettei oo ikinä saanut oikein kuvanmuokkaamisesta mitään irti (oon muokannut paljon kuvia puhelimella, mutta laatu toki kärsii!), mutta tää avasi myös mun silmiä homman suhteen! Heti avasin oman kuvanmuokkausohjelman ja katsoin onko siel toi "curves" :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla jos tästä oli apua aloittelijaa kokeneemmallekin! Teen kuvanmuokkauksesta postauksia vielä varmasti lisää, sen verran tärkeä aihe on itsellekin. Kiitos!

   Poista
 2. Ihan loistava postaus! Täytyy jakaa omillekin lukijoille.

  Minttu, Kivempi blogi

  VastaaPoista
 3. Ihana postaus! :) Mä en tiedä mis itellä kiikastaa ku kuvat on ihan kakkea vaik käyttääkin aikaa niiden muokkailuun XD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiitos! Kerro huolesi minulle niin autan parhaani mukaan, eikä ne mitään kakkea ole! :D

   Poista
 4. Tosi hyödyllinen postaus! Itse olen miettinyt muokata raw kuvia, koska niille voi tehdä enemmän jälkikäteen. Kuitenkin olen parin kerran jälkeen huomannut että tavalliset kuvat on minulle vielä tässä kohtaa helpompia. Kaikkein tärkeintä on kuvan ottamisessa huomioida valo, jolloin kuvan muokkaaminenkin on helpompaa! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Raw-kuvat ei yleensä ulkonäöllisesti kovasti eroa jpg:stä, paitsi kontrastiltaan ja muilta pieniltä säädöiltään. Itse en alussa oikein myöskään innostunut raakakuvien muokkauksesta, mutta nyt en vaihtaisi mihinkään! Hyvää jälkeä saa molemmissa muodoissa, mutta raw-kuvien muokattavuus tulee esille ehkä eniten tilanteissa, joissa valotus on haastava muokata

   Poista
 5. Tosi mielenkiintoinen postaus! En tajua mikä itsellä aina menee pieleen, kun muuten osaan ottaa tosi hyviä kuvia, mutta jos otan jotain kuvia blogia varten, niin niistä tuleekin yhtäkkiä ihan huonoja :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsellä käy monesti sama! Tämä todennäköisesti johtuu siitä, että yleensä valokuvatessa etsii kuvauksellisia ja mielenkiintoisia kohteita, mutta blogikuvauksessa täytyy ottaa tietynlainen kuva kohteesta x - voihan tässäkin toki heittäytyä luovaksi, mutta yleensä tilanne on aika rajattu. Minulla ainakin monesti iskee blogikuvien suhteen luovuuspula, uutta en keksi eikä vanhakaan ei kelpaa. Kiitos! :)

   Poista
 6. Ihan mahtava postaus! Tästä sai joitain vinkkejä kuvanmuokkauksiin :)

  http://millatt.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 7. Rakastan tällaisia postauksia! Sain paljon uutta ajateltavaa blogini kuvien suhteen! ;)

  toverit.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, mukava kuulla mikäli tästä on jollekin avuksi! :)

   Poista
 8. Hyvä postaus! Sain hyviä vinkkejä (vaikka olenkin ammattitutkinnossa jo vähän harjoitellut kuvankäsittelyä) kuvanmuokkaukseen. Mun kamerasta kuitenkin tulee tällä hetkellä todella rakeisia kuvia, kiitos talven.

  Niitä on "vähän" vaikea, miltei mahdotonta, pelastaa. Mua suoraan sanottuna hävettää julkaista niitä rakeisia kuvia mutta minkäs teet ko ulkona on liian pimeetä ja olen aina menossa tai nukkumassa valon aikaan...

  Itellä ei ole varaa mihinkään maksullisin ohjelmiin (olen köyhä opiskelija / sossupummi) mutta koulussa voi sitten hyödyntää ko sinne syksyllä palaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Itse inhoan enemmän ainoastaan tärähtäneitä ja epätarkkoja kuvia kuin rakeisia mikä omaan kuvaamiseen tulee, joten olen panostanut valovoimaisiin objektiiveihin. Kaikissa kolmessa linssissäni on aukko joko 1.8 tai 2.8, joten sisällä ja hämärässä kuvaaminen luonnistuu paremmin. Runkoni kestää ihan hyvin iso-arvon nostamista, mutta joka tapauksessa kuvat on harmillisen usein todella rakeisia hämärässä kuvatessa. Lightroomissa on kuitenkin kohinanpoistoon todella hyvät säätimet, joten Suomen talven kepposia pääsee paikkailemaan edes hieman!

   Poista
 9. Oho, wau. Mä avasin nyt oman photoshoppini ja johan löytyi uusia juttuja, ihan tosissaan, kiitos tuhannesti :o ♥ Aina olen tiennyt että omissa kuvissa mättää vaikka ja mitä, mutta eipä ole tullut mieleenkään että kuvanmuokkauksella voi saada näinkin paljon aikaan. Postaus meni kirjanmerkkeihin että voin toistekin palailla muistuttamaan itseäni näistä jutuista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa jos tästä todellakin on hyötyä!😊 Teen mielelläni hyödyllisiä postauksia ja on aina kiva, jos ne auttavat yhtäkin ihmistä!

   Poista

Kommenttiketjuun vastaaminen toimii toistaiseksi ainoastaan mobiiliversiossa!