MILLAINEN ON HYVÄ BLOGI?

THURSDAY, FEBRUARY 09, 2017


blog_flatlay-2

Millainen on hyvä blogi? Millaisia blogeja Suomessa luetaan? Selvittääkseni tämän, teetätin kyselyn otsikolla "Millainen blogin lukija olen?".  Suunnittelin kirjoittavani tällaisen postauksen jo aikaisemmin, mutta ajattelin jonkinlaisen "tutkimustuloksen" tuovan siihen lisää kiinnostavuutta. Ja ovathan tilastot tärkeä tiedonlähde oman blogin kehittämiseen.

Tässä postauksessa tulen keskittymään muoti- ja kauneuspainotteisiin lifestyle-blogeihin, sillä en voi puhua jonkun muun kokemuksella – monet näistä asioista eivät siis suoraan päde esimerkiksi lemmikki- tai perheblogeihin. Tuloksia ei voi aivan suoraan varauksetta peilata muotiblogeihinkaan, sillä kyselyyn vastasi monenlaisia lukijoita, vaikka se oli suunnattu tiettyyn kategoriaan. Hyvän blogin ainekset ovat kuitenkin samat lähes kaikenlaisille blogeille, vain erilaiset yksityiskohdat painottuvat aihepiiristä riippuen.

Mitä suomalainen lukee? Kyselyssä nousi selkeästi esille laadukas sisältö. Blogi tarjoaa lukijalle jotain: silmänruokaa ja viihdettä. Noin puolet vastaajista lukee lifestyle-blogeja, yksi kolmasosa muotiblogeja ja hieman alle 20% kauneusblogeja. Ehdottomasti suosituin kanava lukea blogeja on Blogger, joka on itsellekin se päivittäin käytetty kanava.

Millainen on hyvän blogin sisältö? Kun kirjoitat blogipostausta, kannattaa miettiä, mitä se tarjoaa lukijalle. Tarjoanko ostosvinkin, inspiraatiota, hupia tai neuvoja? Kun blogilla on jo suosiota ja vankka lukijakanta, my day tyyppiset kirjoitukset saavat varmasti huomiota. Tällaisilla blogipostauksilla pelkästään on kuitenkin sitä vaikea lähteä tavoittelemaan nollasta: suomalainen lukija haluaa hauskoja ja erilaisia postauksia. Lukijaa kiinnostaa myös harmooninen ja silmää miellyttävä sisältö, johon palaan myöhemmin tässä postauksessa. Postaus, josta lukija hyötyy, klikataan usein auki.

Blogeja luetaan monenlaisista syistä, joista kannattaa valita omalle blogille omansa. Mitkä ovat ne asiat jotka saavat ihmiset lukemaan blogiani, mitä tavoittelen? Kirjoitustyyli korostuu niin hyvänä, kun huononakin asiana: miellyttävä kirjoitustyyli saa lukemaan blogia ja jatkuvat virheet karkottavat lukijan. Yleensä mietitään, miksi niin tavalliset blogit keräävät paljon lukijoita? Erilainen blogi kerää erilaisen yleisön: jos blogi on samaistuttava, esim. pukeutumistyyliltä tai elämäntavalta, samanlaiset ihmiset lukevat sitä. Samaistuttavuus on yksi suurimpia tekijöitä, joka kerää blogeille lukijoita. Monesti ihmiset myös lukevat blogeja, jotka kokevat hieman paremmiksi. Jotain, mitä haluaisin olla. Jotain hieman parempaa kuin minulla on nyt, joka ei ole liian kaukana saavutettavaksi. Toisaalta suosiota kerää myös bloggaajat, joilla on jotain yleisesti ihailtua. Ylellinen elämäntyyli ei ole samaistuttava, mutta monelle inspiroiva ja mielenkiintoinen. Tällainen blogi kuitenkin kerää erilaisen lukijakannan ja suosion, mukana tulee kateus ja viha. Ihmiset eivät lue blogia sen vuoksi, että tuottaisit hyvää sisältöä, vaan siksi, että sisältö on monelle saavuttamattomissa omassa elämässä. Sama ilmiö näkyy suosituissa blogeissa: kun ylittää tietyn näkymättömän rajan, lukijat ja suosio kasvavat kuin itsestään. Suositut asiat houkuttavat ihmisiä, sillä koetaan, että blogissa on pakko olla jotain todella hyvää, kun muutkin tykkäävät. Monet myös lukevat suosittuja blogeja vain tarkkaillakseen, mitä niissä tapahtuu ja mitä suosion takana on.blog_flatlay


Potentiaalinen lukija kiinnittää ensimmäisenä huomiota blogin ulkoasuun ja visuaaliseen ilmeeseen.  Ulkoasu ja kuvat ovat myös tärkeässä osassa tuomassa ammattimaista kuvaa, joten niihin kannattaa panostaa. Blogikuvissa korostuu kyselyn mukaan suomalaiselle lukijalle valaistus, ympäristö, tekninen laatu, selkeys sekä monipuolisuus. Kuva ei koostu pelkästään kuvaamisen kohteesta, vaan koko asetelmasta. Laadukkaiden blogikuvien muokkaamisesta kirjoitin aikaisemmin täällä, ja tulen kirjoittamaan tulevaisuudessakin.  Blogin ulkoasusta tulen puhumaan piakkoin, kunhan oman ulkoasuprojektini saan valmiiksi. Hyvä ulkoasu on kuitenkin hieno ja omanlaisensa, eikä siinä ole merkkejä bloggerin oletusteemoista.

Bloggaajallakin on väliä, nimittäin epämiellyttävä ja ylimielinen bloggaaja on yksi painavimmista syistä kääntyä pois blogista. Kaunis, siisti ja huoliteltu bloggaaja antaa ammattimaisen kuvan. Ammattimainen blogi on myös aktiivinen ja mielikuvaa vahvistaa sponsoroidut postaukset ja blogiyhteistyöt. Näitä ei kuitenkaan kannata olla liikaa, sillä moni lopettaa lukemisen blogin kaupallistuessa liikaa.

Puhutaan hetki suomalaisista muotiblogeista. Kyselyn mukaan suomalaisissa muotiblogeissa parasta on asukuvat, mutta ne ovat myös yksi iso kompastuskivi. Pahinta suomalaisissa muotiblogeissa on tavallisuus ja tylsyys. Tyyli on sama kuin kaikilla muilla ja aiheet toistavat itseään, on pelkkää inspiraatiokollaasia tai asukuvaa. Enemmän toivottaisiin omaperäisyyttä, ei aina sitä samaa laukkua kaikissa blogeissa. Eniten muotiblogeissa tykätään laadukkaista asukuvista ja vinkeistä. Onnistuneet asukuvat vaativat luonnollisen poseerauksen, asuun sopivan ja silmää miellyttävän sijainnin. Taustan häiriötekijät eivät myöskään saa viedä huomiota itse asulta, eli roskapöntöt ja liikennemerkit kannattaa jättää suosiolla pois. Asukuvien ottamisesta olen kirjoittanut aikaisemmin kaksi postausta, kuvaamisesta ja muokkaamisesta.

Yleisesti suomalaisissa blogeissa parannettavaa olisi tekstien ja kuvien laatu. Laadukkaita ja syvällisiä tekstejä toivottiin myös muotiblogeihin, mutta minulle ei ihan aukea, millaista halutaan. Muotiblogit ovat yleensä pinnallisempia ja käsittelevät nimensä mukaan muotia – ei esimerkiksi bloggaajan poliittista suuntautumista. Muotiin liittyvät, esimerkiksi ulkonäköpaineet, syvällisemmät kirjoitukset sen sijaan silloin tällöin varmasti kiinnostavat monia.

Uusia blogeja löydetään facebookin ryhmistä, Instagramista, keskustelufoorumeilta, mutta ehdottomasti eniten muiden blogien kautta. Mikäli haluat siis laajentaa lukijamäärää, verkostoidu! Verkostoidu muiden bloggaajien kanssa, kommentoi aktiivisesti ja tule tunnetuksi sitä kautta, mutta älä käytä kenenkään suosiota hyväksi omaasi tavoitellessa. Itse esimerkiksi katson läpi kaikkien blogit, jotka ovat omaani kommentoineet. Usein myös käyn läpi muiden kommenttikenttiä uusien blogien toivossa. Vaikka ehdottomasti eniten blogitekstejä klikataan auki mielenkiintoisen aiheen vuoksi, korostuu myös otsikoinnin tärkeys. Moni myös avaa postauksen aiheesta riippumatta, mikäli blogi kuuluu suosikkeihin.

Blogin lukija lopettaa lukemisen, mikäli laatu on laskenut tai blogi ei vastaa odotuksia. Eniten ääniä keräsi kuitenkin kaupallistuminen: kukaan ei jaksa lukea pelkkää mainospalstaa. Loput äänet jakautuivat tasaisesti, myös kirjoitustahdin harveneminen ja blogin tyylin tai aihepiirin muuttuminen saa monet vanhat lukijat kaikkoamaan.

Yhteenvetona voisikin siis ehkä sanoa, että suomalainen katsoo laadukkaita kuvia, laadukkaan näköisestä blogista ja lukee laadukkaita tekstejä, jossa on tasapainoisesti sponsoroituja postauksia, muttei liikaa. Illalla, arkena ja viikonloppuna. Bloggerin kautta. Kevyenä ajanvietteenä ja inspiraationa omaan elämään tai tyyliin. Liikaa ei saa pröystäillä kalliilla tuotteilla kuitenkaan. Pitää muistaa monipuoliset postaukset, mutta pysyä oman aiheen sisällä, että kohdeyleisö löytyy.

Tulen viittaamaan samaan kyselyyn tulevissa teksteissä yksityiskohtaisemmin, kiitos kaikille vastanneille! Tämä teksti on kirjoitettu kyselyn tulosten perusteella ja vaikka otanta ei ollut kovin suuri, se antaa jonkinlaista kuvaa siitä, mitä suomalainen blogin lukija haluaa. Minua kyselyn tulokset eivät yllättäneet ollenkaan, vaikka koenkin, että ne eivät ole täysin rehellisiä kaikilta osin. Suuri lukijamäärä ei nimittäin tarkoita, ettäkö blogi olisi kaikilta osin laadukas ja sama toimii toisinpäin. Sisällön laadun parantaminen kuitenkin varmasti kohentaa blogin suosiota ja siksi bloggaajien kannattaa tähdätä jatkuvaan kehitykseen, eikä jämähtää paikalleen. Millaisia ajatuksia tulokset herättävät? Millainen on hyvä blogi sinun mielestäsi?13 kommenttia :

 1. Wautsi! Tosi hyödyllistä tietoa aiheesta, kiitos!! :) Huippu teksti x

  https://nea-amalia.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Kiva jos tästä oli jollekin hyötyä! :)

   Poista
 2. Hei,
  Tosi hyviä vinkkejä tuossa postissa. Kiva, että olet jaksanut tehdä tälläisen tutkimuksen. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti tästä kirjoituksesta oli apua ja vinkkejä, kiitos paljon! :)

   Poista
 3. Tosi hyvä postaus! Itse vastailinkin sun tutkimuksen kysymyksiin:) Sun blogin ulkoasu ja kirjoitustyyli sai mut liittymään sun lukijaksi jonkin aika sitten, yleensä en tällaista (pitkää) tekstiä jaksa lukea, mutta sulta tulee tajuttoman hyvää tekstiä!:D<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, kiitos todella paljon! :D Ja kiitos vielä vastanneille, jokainen mielipide auttoi tämän kirjoittamisessa!

   Poista
 4. Moikka! Hyvä teksti ja loistavia pointteja. Olisi kiva nähdä kyselyn tuloksia vielä tarkemminkin esim. taulukon muodossa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä olisin halunnutkin linkittää suoraan, mutta tuloksia ei pääse tarkastelemaan tosiaan ihan kuka tahansa. :( Näistä varmasti kuitenkin kirjoittelen lisää myöhemmin, joskos silloin saisin jotain taulukkoa tms tehtyä! Kiitos kovasti! :)

   Poista
 5. Oon ihan samaa mieltä, että kuvat ja ulkoasu antaa suurimman vaikutelman. Ne luovat suuremman kokonaisuuden ja kaunis visuaalinen ulkonäkö korvaa huonomman tekstin. Olen itse lukijana tosi laiska, ja saatan vain käydä katsomassa kuvat ja lukea tekstin silmäillen. Kuvat on ehdottomasti se oleellisin osa ja siihen itsekin pyrin eniten panostamaan. Kiitos kaikista vinkeistä. Erityisesti, kun lähteenä on tutkimus, niin tämmöiseen voi luottaakin hyvillä mielin! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Blogit ovat monelle kevyttä ajanvietettä josta haetaan lähinnä hyvää mieltä ja inspiraatiota, ja mikäs sen parempaa siihen kuin silmää miellyttävä sisältö. Tuo on hyvä pointti - itsekin usein selailen kuvia läpi, ja jos nappaa, sitten ehkä luen enemmän ajatuksen kanssa. Eri asia tietysti mikäli postauksen aivaa ihan aiheen vuoksi, mutta näin toimii usea potentiaalinen lukija blogeja selaillessaan muuten vain. Kiitos kommentista, toivottavasti näistä oli hyödyllisiksi vinkeiksi! :)

   Poista
 6. Olipa mielenkiintosta luettavaa! Tosin mikään ei kovin suurena yllätyksenä tullut (eniten ehkä se, että jotkut oikeesti haluaa sponsoroituja postauksia - ite tykkään blogeista ihan yhtä paljon ilman mainostuksiakin) mut ehkäpä tästä sai vahvistusta omille käsityksilleenkin. Miten teit tän tutkimuksen?

  Ite tykkään myös laadukkaista blogeista, joissa on selkeä ulkoasu. Mulle kuvat ei oo niin tärkeitä, kunhan ne on sellasta vankkaa perustasoa niin se riittää - liian korkealaatuset kuvat latautuu yleensä tosi hitaasti ja niiden näkemistä saa odotella kauankin ainaki omien kokemusten mukaan. Mulle teksti on tärkeemmässä osassa vaikka en kuvatonta blogia jaksaiskaan lukea, mut tekstin tulis olla mielenkiintonen. Ja jatkuvat kirjotusvirheet ja sellanen tekstin sujumattomuus syö mun intoa valitettavan paljon. Paljon on juttuja, joita pystyy ääneen luettelemaan, mut oon myös todennu sen, että joskus joku blogi vaan niin sanotusti kolahtaa ja joku toinen ei. Eikä siihen osaa helposti välttämättä sanoa järkisyitä. :D Musta on kuitenki ollu ihana huomata, että maan suosituimpien blogien keskuudessa on alettu kyllästyä siihen kiiltokuvamaisuuteen ja alettu pikkuhiljaa siirtymään takaisin aidompaan ja samaistuttavampaan suuntaan. :)

  https://laura-linnea.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiito kommentista! :) Pohjana tälle blogipostaukselle toimii kysely, jossa kartoitin suomalaisten lukijoiden mielipiteitä blogeihin liittyen. Otanta ei ollut suuri, sillä kyselyyn vastasi muutaman kymmentä ihmistä - vastauksissa oli kuitenkin selvä jakauma, eikä niistä löytynyt suuria yllättäjiä.

   Poista
 7. Komppaan Lauraa, minullekin on tärkeintä on tekstin sisältö ja selkeys. Ja kuvien hyvä laatu on toki plussaa, mutta kunhan ne ovat suht selkeitä ja niitä ei ole liikaa (riippuen aiheesta) niin se riittää mulle. Ja en kyllä voi sanoa että mielelläni luen mitään sponssattuja tekstejä, kun jo pelkästään sellaiset "sain tätä ilmaiseksi jotta kirjoittisin mielipiteeni" -postaukset saavat minut epäileväiseksi. Tosin minä en lue kovin montaa muotiblogia ylipäätänsä, vaan satunnaisesti selailen niitä jos tulee vastaan esim google haussa tai muualla. Tykkään eniten blogeista joissa näkyy sellanen tietynlainen harrastelijamaisuus, ja se että kirjoittaja on vaan ihan ihminen joka viettää normaalia elämää. Sellaisia blogeja on vain hauskinta seurata. :D

  Anyways, tämä oli hauska ja mielenkiintoinen postaus. Olisi kiinnostavaa tietää, millaisia tulokset olisivat esim. tuhannen ihmisen otannalla.

  VastaaPoista

Kommenttiketjuun vastaaminen toimii toistaiseksi ainoastaan mobiiliversiossa!