10 VINKKIÄ AMMATTIMAISEEN ULKOASUUN

TUESDAY, MARCH 21, 2017


Aikaisemmin tänä vuonna teettämässäni blogikyselyssä kävi ilmi blogin ulkoasun tärkeys lukijalle. Yli 64% vastanneista kiinnitti ensimmäisenä huomiota visuaaliseen ilmeeseen, joten sen on jopa postausten aiheitakin (21%) tärkeämpi tekijä ensivaikutelman luomisessa. Ammattimaisen kuvan luomisessa suurimmat osuudet haukkasivat blogin kuvamateriaali ja ulkoasu.

Oman blogini ulkoasu on ikuisuusprojekti, joka tuskin koskaan tulee valmiiksi, enkä usko ikinä olevani siihen täysin tyytyväinen. Tykkään siitä, että saan muokata blogiani juuri sellaiseksi kun haluan. Tuskailin ulkoasuni kanssa vuosia kokeillen erilaisia valmispohjia ja muokkailen näitä bloggerin omalla editorilla, eikä tämä koskaan tuntunut riittävältä. Valmisulkoasut ja bloggerin editorit eivät tarjonneet niitä mahdollisuuksia, joita muokkaukselta halusin - jäljelle jäi vain koodaaminen itse. Bloggerin ulkoasun html-koodien muokkaaminen ei vaadi kovan tason kooditaituruutta, vaan pientä ymmärystä ja huolellista ohjeiden lukemista. Ja hermoja, paljon hermoja. 

Tähän postaukseen keräsin 10 vinkkiä, joilla kehittää bloggerinkin valmispohjia ammattimaisempaan suuntaan!

Ihan ensimmäisenä, tasaa kuvat ja teksti samalle tasolle ihan just eikä melkein. Helpottaa silmän tekemää työtä ja blogista tulee huomattavasti kevyempää luettavaa ja selattavaa! Jos kuvat eivät mene leveyksien säätämisestä huolimatta paikalleen tekstin kanssa, johtuu se yleensä siitä, että ne on aseteltu keskelle. Itsellä tekstiin istuu parhaiten, kun kuvat on asetettu vasemmalle. Kuvia voi olla silloin tällöin myös tekstin lomassa esimerkiksi vasemmassa reunassa, kunhan silmän ei tarvitse pomppia paikasta toiseen holtittomasti.

 Jos mietit kummalle puolelle laittaa sivupalkki ja widgetit, laita oikealle. Tämä on oikeastaan mukavuuskysymys: tekstin sijoittelu vasemmalle puolelle tuntuu monelle ihmiselle luonnollisemalta, luetaanhan länsimaissa vasemmalta oikealle. Tämä riippuu myös siitä, mitä haluaa ensimmäisenä esitellä - useimmissa verkkokaupoissa sivupalkin tärkeimmät asiat ovat heti vasemmalla, blogeissa useimmiten oikealla. 

Muokkaa ulkoasu blogiisi, älä blogiasi ulkoasuun. Houkutus käyttää ilmaisia ja hienoja valmisulkoasuja voi olla suuri, mutta näkemällä hieman vaivaa saat itse paremman. Näissä on nimittäin todella huono muokattavuus, eikä niitä usein tekijänoikeussyistä voikaan paljoa editoida. Näin blogin joutuu siis sovittamaan jonkun muun luomaan ulkoasuun. Kaiken lisäksi yksilöllisyys ottaa tässä takkiin, sillä on suuri mahdollisuus, että tismalleen sama ulkoasu löytyy Suomenkin pienestä blogiskenestä useasta blogista. Monimutkainen valmisulkoasu näyttää helposti kömpelöltä ja siltä, että oma blogi on sullottu valmiiseen muottiin. Valmisulkoasujen toimivuus on myös yleensä puutteellinen. Bloggaaja luo sisältöä, joten ammattimaisemman kuvan antaa, kun se on kokonaan omaa.

► Muokkaa ihan kaikkea, sillä pienimmätkin yksityiskohdat kiljuu Bloggerin oletuspohjia. Helppokäyttöisillä css-koodeilla pääsee tässä todella pitkälle, joten suosittelen ehdottomasti paneutumaan tähän artikkeliin. Kannattaa vaihtaa pois blogipohjan oletusfontit, värit ja tekstit - jo pelkästään tällä saa persoonallisuutta yksinkertaiseen ulkoasuun.

► Älä käytä kaikkea aikaasi banneriin, sillä se ei ole koko ulkoasu. Mieluummin yksinkertainen banneri ja ajan kanssa toteutettu ulkoasu, kuin hätäinen ulkoasu ja näyttävä banneri. Ulkoasu on kokonaisuus ja vaikka banneri nähdäänkin ensimmäisenä, katoaa se myös blogia selatessa alaspäin ensimmäisenä näkyvistä.

► Yksinkertaisuus on valttia, sillä ulkoasun ei haluta vievän huomiota blogin lukemiselta. Kannattaa siis valita esimerkiksi vain 3 eri väriä, joista käytät eri sävyjä. Blogiin ei kannata myöskään laittaa mitään jatkuvasti liikkuvaa, joka kulkisi blogitekstien vierellä. Liikkuvat mainokset ja instagram feedit kannattaakin pitää joko ylä- tai alapalkissa, mikäli niitä haluaa laittaa.

► Navigointipalkki, josta löytyy myös sivujen lisäksi blogin eri aihepiirejä, on ihan must. Tätä ei kannata tunkea liian täyteen, ettei se tuo blogiin sekavuutta. Aihepiireihin kannattaa valita muutama blogin käytetyimmistä tunnisteita, jotka kuvaavat blogisi sisältöä hyvin.

► Lisää tunnisteet, karsi niitä ja muokkaa. Nämä ovat navigoinnin kannalta lukijalle lähes yhtä tärkeitä kuin navigointipalkki. Tunnisteita ei missään nimessä kannata laittaa esille kaikkia, vaan karsia niistä selkeästi tärkeimmät ja käytetyimmät. Tunnisteita kannattaa myös muokata css-koodeilla, niin lopputulos ei näytä enää pelkältä listalta hakusanoja. Näihin ei myöskään kannata jättää sitä lukumäärää sanan perään, jotta tunnisteita on selkeämpi vilkuilla.

► Lisää vain tarpeellisia widgetejä, joista blogisi hyötyy. Tällaisia ovat esimerkiksi blogin sisäiset linkit. Suositut blogipostaukset ja aiheeseen liittyvät postaukset ovat aina mukava lisä, varsinkin lukijalle, joka käy blogissa harvemmin tai ensimmäistä kertaa. Kannattaa myös tehdä someista oma widgetinsä.

► Viimeinen vinkkini on yhteensopivat kuvat. Blogin visuaalinen ilme ei ole pelkkä ulkoasu, vaan myös blogitekstien sisältö. Yhden blogitekstin sisällä kuvien kannattaa sopia yhteen valoltaan ja värimaailmaltaan ja mikäli mahdollista, sopia vielä ulkoasun väreihin. Aina tämä ei ole mahdollista, esimerkkinä matkapostaukset yms., mutta itse valitsen kuvaustaustat ja rekvisiitat niin, että ne sopivat blogin värimaailmaan. Tällä saa blogiin tietynlaista yhtenäisyyttä, ja se näyttää kauniilta kokonaisudelta.

Tässä on kymmenen asiaa, jotka minulla tulee ensimmäisenä mieleen blogin ulkoasua miettiessä. Kuulen mielelläni muidenkin vinkkejä, mikäli on jotain lisättävää! 

3 kommenttia :

 1. Mulle tuli tuosta ulkoasusta mieleen, että kun on saanut hyvän pohjan tehtyä (eli muokannut koodia jne.) niin sitä pohjaa on sitten helppo muutella erilaisilla fonteilla ja väriteemoilla, eikä tarvitse koko ulkoasua myllätä uusiksi. Muutenkin allekirjoitan kaikki kohdat täysin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuripa tämä, siksi kannattaa laittaa perustukset itse kuntoon! Siitä on helpompi lähteä liikenteeseen kuin valmispohjasta, jota on vaikea muokata.

   Poista
 2. Kiitos hyvistä vinkeistä blogin ulkoasun muokkauksessa. Itse painin näiden ulkoasu asioiden kanssa aloittelevana bloggaajana.

  VastaaPoista

Kommenttiketjuun vastaaminen toimii toistaiseksi ainoastaan mobiiliversiossa!