KUINKA OSTAA VÄHEMMÄN?

WEDNESDAY, MAY 10, 2017
Ostamisella on suuri rooli blogimaailmassa. Onhan se ihanaa ja inspiroivaa ostella kosmetiikkaa, laukkuja ja vaatteita, mutta mitä sitten kun pitäisi säästä rahaa? Blogeissa on pyörinyt paljon erilaisia hyviä säästövinkkejä, mutta mikä on kaikista paras tapa säästä? Eniten rahaa saa säästöön, kun sitä ei käytä. Kun saa kirpputorilta hyvän potin tai pari ylimääräistä työvuoroa, tulee helposti hemmoteltua itseään, kun rahaa on yhtäkkiä enemmän. Paras tapa sästää rahaa on siis olla ostamatta.

Ihana kenkäpari, tarjouksessakin vielä. Opiskelijan tilillä ei paljoa rahaa pyöri, mutta hei, säästöistä voisi hieman lainata - ei tässä olla nälkään kuolemassa. Vielä ainakaan, tällä rahanmenolla ehkä kuitenkin pian. Jouduin opiskelijaelämän alkaessa muuttamaan kulutustottumuksiani radikaalisti lyhyessä ajassa. Meistä on moni varmasti ollut hieman vastaavassa tilanteessa? Olin tottunut aika ajoin shoppailemaan ja hemmottelemaan itseäni, mutta syksyllä pakolliset menot kasvoivat tuloja suuremmiksi, ja itseä oli pakko hillitä. Tähän postaukseen kokosin vinkkejä, joilla sain turhan ostelun lopetettua!

Tee ostoslista tarpeista. Tällä on helppo kontrolloida heräteostoksia ja "ihan kivoja" alelöytöjä, sekä pitää ajatukset olennaisessa shoppailureissun aikana. Kaikki raha on jostain pois. Jos ostan tarpeettoman paidan, on huomattavasti epätodennäköisempää, että saisin ne nilkkurit pois ostoslistalta.

Lopeta nettikauppojen selaaminen huvin vuoksi. Joskus on kiva vain istua alas, selata tarjontaa ja inspiroitua. Tässä tulee kuitenkin luotua itsellensä ylimääräisiä tarpeita, joka monen kohdalla meinaa turhaa rahanmenoa ja kaapin täyttymistä kerran käytetyillä räteillä.

Jos kuitenkin käy niin, että verkkokaupoille päädytään, mieti yön yli. Minulla on tapana iltaisin innostua asioista ihan kauheasti, mutta aamulla kiinnostus on laskenut. Mikäli mietin jotain tuotetta vielä muutaman päivän kuluttua, todennäköisesti tulisin sen päälle pukemaan usein.

Peru kaikki uutiskirjeet ja muistutukset verkkokaupoista. Jopa Ebay muistuttaa sähköpostin muodossa usean kerran viikossa korissa olevista tavaroista. Mikäli nämä eivät aja jo ostoksille, tulee vähintäänkin olo, että nyt menee jotain hyvää sivu suun. Todennäköisesti siellä mid season salessa ei mitään elintärkeää olisi kuitenkaan ollut, joten vahinkoa ei tapahdu. Vain mielipahaa, joka on vältettävissä.

Tyhjennä kaappia ja hankkiudu eroon kaikesta tarpeettomasta. Jos kaapista pursuaa vanhoja käyttämättä jääneitä vaatteita, tulee helposti olo, ettei ole mitään päällepantavaa. En tykkää tästä, en tästä, tämä ei enää ole minun tyylinen, suurin osa ihan kuraa. Ei minulla ole mitään kivaa. Tämä luo illuusion tarpeesta, ja sitten ostetaan lisää.

Vältä alennusmyyntejä kuin ruttoa, mikäli et tiedä mitä sieltä oikeasti tarvitset. Jokaisen  ylimääräisen alennushoukutuksen kohdalla kannattaa kysyä itseltään "kiinnittäisinkö tähän huomiota normaalihintaisena?". Mikäli vastaus on ei, jätä ostamatta.

Pidä mielessä trendit. Pitäisitkö sitä vielä vuoden päästä trendin ollessa ohitse, tykkäisitkö vaikka massahypetys laantuisi? 

Pidä mielessä oma tyyli. Mikäli vastaus ylempiin kysymyksiin oli ei, vaate tai asuste ei ole todennäköisesti osa omaa tyyliä. Kun tiedostaa tyylinsä, on yksinkertaisempi shoppailla ja olla myös ostamatta. Mikäli omaa tyyliä ei ole vielä löytänyt, kannattaa aloittaa esimerkiksi näillä askelilla.

Kulutustottumuksien muuttaminen ei yleensä käy ihan hetkessä, mutta omalla kohdallani puolessa vuodessa huomaan suuren eron! Japaniin säästin rahaa ja siellä annoin itselleni luvan ostella. Mutta mitä kävikään, mikään ei enää näyttänyt ostamisen arvoiselta. Totuin siihen, että mitään ei osteta, ellei se ole aivan erityistä. Vaateostoksia en ole tehnyt oikeastaan pitkään aikaan, mutta huomaan myös, etten niitä tarvitse. Sen sijaan olen myynyt paljon vanhaa pois ja nyt kaappi on miellyttävämpi ja selkeämpi. Siis mitään uutta ostamatta.

6 kommenttia :

 1. Tässä oli oikeesti tosi hyviä vinkkejä hei, kiitos! En oo ite tullu ajatelleeks edes tota nettikauppajuttua, mutta tottahan se on :Dd

  http://thatsentirelyoriginal.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Hyvä jos tästä oli jollekin vinkiksi tai inspiraatioksi! :)

   Poista
 2. Tosi hyviä pointteja tässä! Ite olen kanssa yrittänyt viimeaikoina vähän vähentää erityisesti turhien vaatteiden ostelua, kun niitä rupee tursuamaan joka nurkasta! Ite kirjottelin kanssa aiheesta just blogiini ☺️

  http://saraoonav.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Käyn ehdottomasti kurkkaamassa sunkin postauksen! :)

   Poista
 3. En ole kyllä pitkään aikaan lukenut näin kivaa postausta! Ihan mieletön <3

  http://beyondwordsinmyshoes.blogspot.fi

  VastaaPoista

Kommenttiketjuun vastaaminen toimii toistaiseksi ainoastaan mobiiliversiossa!