KUINKA MUOKKAAN ASUKUVIANI? AURINGONVALO

TUESDAY, JUNE 13, 2017Kun kuvausilmat eivät ole parhaimmillaan ja vettä tulee taivaan täydeltä, tykkään istua alas muokkaamaan vanhoja kuvia. Moni ei kuvankäsittelystä syty, mutta minulle editointi on puoli kuvaa. Joskus kuvaan ihan vain siksi, että pääsisin leikkimään photoshopilla! Vaikka olen itse hyvin keskinkertainen photoshop -käyttäjä, toivon että tällaisista postauksista olisi inspiraatioksi toiselle bloggaajalle. 

Olen aina mieltänyt itseni aamuvuorojen ystäväksi. Maalailen aina romanttisia ja reippaita kuvia mielessäni, kuinka töiden jälkeen on koko päivä aikaa kuvailla, siivoilla ja ehkä urheillakin. Todellisuudessa nuokun sängyn laidalla iltapäivään asti, kunnes nukahdan ja uneksin bloggaavani tai imuroivani. Tätä tein koko viime viikon, kunnes viikonlopuksi lähdin Rockfesteille. Nyt muutaman päivän levon jälkeen energiaa riittää taas bloggaamiseen, joten tänään ajattelin jakaa esimerkin siitä, kuinka muokkaan asukuviani. Otin esimerkiksi Sagan kanssa kuvatut asukuvat, joissa aurinko oli jo suhteellisen matalalla, muttei kuitenkaan laskemassa. Näissä kuvissa aurinko on sivulla/takana, jolloin kohde on jäänyt kokonaan varjoon. Tausta on kirkas ja valkoinen, jolloin se palaa helposti puhki, mikäli kohde itsessään on valotettu oikein.(Joskin astuin hieman sivuun, että kirkkaimmat kohdat jäisivät kuvan ulkopuolelle) Lykkäsin kameran nokalle Sagalle salaman, jolla asiaan saatiin helpotusta ja säästän aikaa kuvanmuokkauksessa huomattavasti. Ensimmäisissä kuvissa ilman salamaa kuvattava kohde oli todella tumma. Tämäkään ei todellakaan ole onnistunut kuva minun osaltani: tässä on joku kynnen rapsutus kesken ja valotusajan olen selkeästi säätänyt liian lyhyeksi. Tämä kuitenkin toimii hyvänä esimerkkinä tässä postauksessa, toisin kuin onnistuneemmat otokset, sillä tässä muutos on selkein. Ihan ensimmäisenä Lightroomissa laitan aina päälle profiilikorjaukset ja terävöitän kuvaa hieman. Säädän myös valotusta kohdalleen, tässä tapauksessa +0,30. Koska haluan kuvaan kirkkaan ja pehmeän ilmeen, lisäsin varjoja +50 ja valkoisia +25. Varjoja avatessa kontrastia katoaa hieman, joten tummensin mustia vielä noin -15. Clarity on minulla asukuvissa aina +10, vibrance ja saturation +5. Tässä vaiheessa myös suoristin ja rajasin kuvaa hieman.Minun tyyliini kuuluu lisätä hieman keltaista highlighteihin ja vastaväriä violettia varjoihin split toningilla. Tämän jälkeen säädän valkotasapainon kohdalleen, sillä kuva muuttuu usein hieman liian keltaiseksi. Tässä vaiheessa usein myös muokkaan yksittäisten värien kylläisyyttä(esimerkiksi turhia sinisiä sävyjä pois valkoisesta taustasta), mutta tässä tilanteessa sille ei tullut tarvetta kuin violetin kohdalla. (-15)

Merkittävimmän muutoksen moneen asukuvaani ehkä kuitenkin luo adjustment brush, joka on ihan pelastaja varsinkin vastavaloon kuvatessa! Pehmensin ensin taustaa siveltimellä hieman, clarity ja sharpness -40. Vedin myös oikealta puolelta graduated filterin, jolla nostin exposurea +0,20 ja highlightejä +20. Kuvattavaa kohdetta, tässä tapauksessa siis itseäni, valotin lisää adjustment brushilla. Maalasin siis päälleni exposure +0,25, highlights ja contrast +15. Tällä tavalla on helppo saada itsensä pomppaamaan esiin taustasta paremmin! Tämän enempää en Lightroomissa yleensä puuhaile, vaan lopuksi lisään kuvaan photoshopilla luomani valmiin actionin. Actionit säästää aikaa huomattavasti kun muokkaa suuria määriä kuvia, joten olen luonut niitä itselleni muutaman erilaisiin kuviin.Kuvanmuokkaus on pitkälti makukysymys ja itse tykkään lisätä jos jonkinmoista Instagram-filtterin tapaista muokkausta. Näitä actioneita kuitenkin lisäilen hyvin varovaisesti, tässä tapauksessa peittävyys on vain voin 30%. Tämän actionin nimi on "KAKKA ACTION", joten nimestä päätellen tästä ei alunperin tullut sitä mitä halusin. Tässä tapauksessa kuitenkin toimii.

Yksinkertaistettuna actionin sisältö on seuraavanlainen: beige väritäyttö(sulauttava 16%), vaaleanpuna-lila liukuväri (kohdevalo 21%), oranssi väritäyttö (pehmeä valo 7%), väritasapainossa säädetty varjoihin sinistä ja huippukohtiin keltaista&punaista, käyristä säädetty varjoihin sekä punaista että sinistä ja levelseistä hieman lisää sinistä. Kaikki tämä ei suinkaan ole tarpeellista, mutta koska action ei ole toiminut halutulla tavalla, on joukossa paljon turhaakin. Tämä kuitenkin lopputulokseltaan kuviin sopi, joten käytin sitä.


Lopuksi vielä vertailu vierekkäin. Kuvankäsittelyllä saa yllättävän paljon anteeksi, tässä kuvassa kun en kameran säätöjä arvioinut kohdalleen. En voisi kuitellakaan enää, että laittaisin blogiini kuvia suoraan kamerasta! Pöljää poseerausta muokkaamalla ei harmiksi viisammaksi saa, mutta onneksi kuvien joukossa oli varsinaiseen postaukseen onnistuneitakin otoksia.

Minä tyhmäpä menin muuten vahingossa asentamaan photarini suomeksi. Kieliasetuksia en päässyt muuttamaan, joten täytyy asentaa koko ohjelma uudestaan englanniksi, jotta käyttö alkaisi sujua. Kamalaa.

Kuinka moni muu on hurahtanut kuvankäsittelyn maailmaan? Ps, kiinnostuneille muut aiheesta värkkäämäni postaukset löytyy tämän tagin alta!

8 kommenttia :

 1. Loistava postaus! ♥ Tuon eron huomaa kyllä kuvien välillä selkeesti ja ihan 'pienilläkin' muutoksilla pystyy korjailemaan kuvaustilanteen ikäviä valoja ja varjoja :) Itsellä on kanssa tuo lightroom+photari, joista vasta lg:n kanssa olen oppinut hieman toimimaan, joten tästä postauksesta koin saavani hyötyä ja inspiraatiota kokeilla rohkeammin eri toimintoja molemmissa :)

  ♥: Ane

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, toivottavasti tästä oli ideaksi ja inspiraatioksi! :) Lightroom oli kieltämättä hieman shokki alussa, sillä se ei muistuttanut mitään aikaisemmin käyttämääni ohjelmaa. Lightroom+photari kombona on kuitenkin ihan voittamaton ja kaiken sen opettelun arvoinen!

   Poista
 2. Kiva postaus! Mä oon ihastunut valmiisen f2-presettiin VSCO:ssa. Pitäisi joskus testata ihan alusta asti kehitellä oma. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Valmiit presetit on kyllä todella käteviä, minä vain olen aina ollut sellainen minä itte-jäärä, eli kaikki on opeteltava ja tehtävä alusta asti itse. :D

   Poista
 3. Tää oli tosi kiinnostava postaus! Ite oon pitkään pohtinut lightroomin hankkimista, mutta oon empinyt osaisinko sitä kuitenkaan hyödyntää oikein. Toisaalta eihän sitä voi oppia kokeilematta! Tässä kyllä näkee eron selkeesti eron ja toi muokattu on tosi hyvän näkönen 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lightroomista kannattaa ladata ilmainen kokeilu ensin ja katsella paljon tutoriaaleja! Itse kokeilin ensin ilmaisena, tykästyin alkujärkytyksen jälkeen, ostin oman ja nyt vuosi sitten päivitin cc-versioon. Vaikka se ehkä näyttääkin aluksi sekavalta, lightroom on yllättävän yksinkertainen ja helppokäyttöinen esimerkiksi perus photariin verrattuna. :D Kiitos!

   Poista
 4. Olipas selkeä ja kattava postaus! :) mä kuulut itsekin siihen kastiin joka tykkää muokkailla kuvia, sanonkin aina että oon surkea kuvaamaan mutta teen taiat sitten jälkeen päin hahah. Mulla oli joskus vanhalla koneella Photarin Elements, mutta Lightroom ja Photari on mulla vielä haaveissa uudellekin koneelle, ehkä vielä joskus pääsen taas leikkimään niillä...<3

  Elli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Itse aloitin myös elementsillä, jonka jälkeen seuraavalle koneelle latasin photoshop cs2 ja ostin lightroom 5. Nyt nykyisellä on ainoastaan cc-versiot näistä ja on olleet rahan arvoisia!

   Poista

Kommenttiketjuun vastaaminen toimii toistaiseksi ainoastaan mobiiliversiossa!