IHONHOITOMYYTIT KUMOTTU OSA 2

THURSDAY, FEBRUARY 22, 2018

Sitkeitä ihonhoitomyyttejä jäi edellisestä postauksesta yli vielä useita, joten tässä osassa kumotaan loput! Voin vannoa käsi sydämellä uskoneeni jokaista näistä, täysin katastrofaalisin seurauksin. Youtuben ja Pinterestin DIY-naamiot ja muut pirkkaniksit? Ei jatkoon!


Nenän mustapäät lähtee kuorimalla ja mustapäälapuilla

Tiedät ne mustat tai tummanruskeat pienen pienet pilkut nenässä? Ne ei välttämättä olekaan mustapäitä. Moni meistä on varmasti kuullu viimeaikoina sanan sebaceous filaments mustapäistä puhuttaessa ja se kannattaa pitää mielessä. Mikäli kyseessä ei ole mustapäät, vaan edellä mainittu sebaceous filaments, niistä ei pääse eroon puristelemalla ja repimällä. Niistä ei pääse eroon ollenkaan, sillä kyseessä on jotain mitä meillä kaikilla on luonnollisesti, joillakin näkyvämpiä kuin toisilla. Niitä voi puristaa, mutta en täyttyvät aina uudestaan ja uudestaan. Mustapäitäkään ei kannata puristella tai repiä pois mustapäälapuilla, sillä tämä voi johtaa laajentuneisiin ihohuokosiin. Mikäli epäilyttää oma nenä, kannattaa laittaa googlen kuvahakuun (omalla vastuulla) sebaceous filaments vs blackheads, sillä tämä avaa aihetta todella hyvin. Oli kyseessä kumpi tahansa, niitä voi kuitenkin saada pienemmän näköiseksi säännöllisellä hoidolla. Yksi todella hyvä aineosa tähän on salisyylihappo, joka on yksi BHA:n muoto.

► Mikäli uusi ihonhoitotuote aiheuttaa finnejä, se tarkoittaa että tuote toimii

Tämä voi olla osittain totta. Tätä on vaikea suomentaa, mutta kyseessä on ns purging vs breakout. Mikäli tuotteessa on aineosia, jotka nopeuttavat ihon uusiutumista, kyseessä voi olla purging, jossa jo muodostumassa olevat finnit  ilmestyvät pinnalle nopeammin. Tällöin tuotteen aloittamisen jälkeen ihon kunto tuntuu ensin huononevan, mutta paranee sen jälkeen. Tässä tapauksessa finnit ovat tavanomaisissa paikoissa, mihin ne ilmestyvät yleensäkin. Mikäli kuitenkin tuotteen käytön aloittamisen jälkeen finnejä alkaa ilmestyä sellaisiin paikkoihin, mihin niitä ei yleensä tule, on todennäköisesti kyseessä ikävä reaktio. (Varsinkin, jos tämä jatkuu pitkään!) Ihon uusiutumista nopeuttavia ainesosia on esimerkiksi A-vitamiini, C-vitamiini, hydroksihapot, kuorinnat ja monet aknelääkkeeksi tarkoitetut voiteet. Näitä harvoin on esimerkiksi putsareissa, joten jos uusi puhdistusvaahto aiheuttaa armeijan finnejä, minulla voi olla sinulle huonoja uutisia. Toisin kuin minulle aina teininä kerrottiin, finnien ilmestyminen ei todellakaan aina tarkoita sitä, että tuote toimii!
.
► Mikä tahansa ruokaöljy käy puhdistukseen

Kiitos youtuben kauneusgurujen, yhä useampi meistä puhdistaa meikit ja kosteuttaa ihon kookosöljyllä. Mutta tiesittekö, että se on myös todella komedogeeninen, eli tukkii ihohuokosia? Kaikkien iho ei reagoi siihen, mutta moni mustapäihin ja akneen taipuvainen henkilö reagoi huonosti kookosöljyyn. Se myös jähmettyy viemärissä nopeasti, mikä taasen näkyy tukkiutuneena lavuaarina ja lattiakaivona. (Niin, lankesin joskus siihen kookosöljy-kahvi-kuorintaan) Tästä pääsette ihastelemaan kookosöljyä CosDNA:sta, mistä käy myös ilmi todella korkea komedogeenisyys (4/5). Kookosöljy voi toimia monelle aivan ongelmitta, mutta sitä kannattaa käyttää varovasti, sillä kaikille se ei todellakaan sovi. (Käsi ylös kookosöljyn urhit!)

Ruokaöljyt eivät myöskään ole tehty puhdistukseen, eli ne kyllä sulattavat meikin kasvoilla, mutta eivät pese sitä pois. Monia luonnollisia öljyjä, kuten oliiviöljyä, käytetään kuitenkin puhdistustuotteissa. Erona tässä on se, että näissä tuotteissa on myös tensidejä, eli pinta-aktiivisia aineita (surfactant), jotka estävät lian tarttumisen takaisin puhdistettavalle pinnalle ja näin ollen puhdistavat meikin iholta. Mikäli puhdistat meikit vain ruokaöljyllä, on mahdollista, että ihon pinnalle jää jäämiä meikistä, sillä öljyä ei voi huuhdella pois vedellä.

► Mikä tahansa keittiöstä on hyväksi iholle

Tämä liittyy hyvin vahvasti edelliseen aiheeseen, mutta se ansaitsee kokonaan oman minintansa. Näen todella usein vinkkejä siitä, kuinka sitruunaa valelemalla naamaan (tai jopa nukkumalla se naamalla!) pääsee eroon aknesta tai mustapäät häviävät ruokasoodalla. Kuitenkaan kaikki, mikä on turvallista syödä ja löytyy keittiöstä, ei kuulu iholle. Ihon ph-tasapainon tärkeydestä mainitsin viimeksi ja se tulee esiin tässäkin. Sitruunan ph on 2, mikä on huomattavasti matalampi kuin ihon oma terve ph-taso. Sitruuna vahingoittaa happoisuutensa vuoksi hampaitakin, joten miksi laittaisit sitä kasvoillesi? Vaikka monissa happokuorinnoissa on matala ph-arvo, se ei tarkoita sitä, että kaikki hapot olisivat turvallisia kasvoille. Sitrusöljyt voi myös reagoida auringonvalon kanssa, mikä voi johtaa ikäviin rakkuloihin ja oireisiin iholla (ns chemical burn). Ruokasooda sen sijaan on emäksistä ph-arvolla 9, mikä on edelleen hyvin kaukana siitä, mikä on ihanteellista iholle.

► Kahvikuorinnalla pääsee eroon selluliitista

Somevaikuttajien suosikki! Selluliittiin voi auttaa vaikka millainen kuoriminen, hankaaminen ja harjaaminen, sillä se parantaa hetkellisesti pintaverenkiertoa. Tätä täytyy kuitenkin tehdä hyvin pitkään ja säännöllisesti, että mitään tapahtuisi. Kahvia markkinoidaan selluliittiin, sillä kofeiinin on tutkittu auttavan siihen. Mikäli muhkuroista pääsisi kuitenkin eroon hieromalla ruoka-aineita itseensä suihkussa, meillä olisi täällä aika monta sileää persposkea. Kahvikuorinnoilla ei pääse tutkitun kaltaisiin tuloksiin, sillä siinä oleva kofeiini huuhdellaan suurimmaksi osaksi pois eikä kuorinta vaikuta iholla tarpeeksi kauan, jotta se voisi imeytyä. Loppujen lopuksi siis kookosöljy-kahvi-sokeri-mössöllä saa vain lattiakaivonsa tukkoon ja kylppärin liukkaaksi.


Löytyykö näistä sellaisia, mihin olet itsekin uskonut?
4 kommenttia :

 1. Siis toi mustapäiden ja sebaceous filamentsien ero oli kyllä ihan uusi juttu mulle ja oon nyt ihan hämmentynyt :D Kiitos siis tästä! Oon kuullut muuten myös että sitruunaa on vinkkailtu hampaiden valkaisuun kotonakin, mikä kuulostaa itselle ihan hurjalta enkä kyllä lähtisi kokeilemaan, putoisi varmaan hampaat suusta... :D

  www.ellileppiniemi.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä kotivalkaisut on ihan omaa luokkaansa kyllä! Entisen hammashoitajan lapsena en ole koskaan niihin lähtenyt, sillä vaikka ruokasoodaa ja sitruunaa hankaamalla saisi heti valkoisemmat hampaat, saa sillä myös myöhemmällä iällä varmasti vahingoittuneet hampaat (jos hampaita ollenkaan!). :D

   Poista
 2. Mulle tämä mustapäiden ja sebaceous filamentsien ero oli kanssa uusi juttu, joten mäkin kiitän tästä uudesta tiedosta! Luin nyt tämän sekä edellisen osan ja vaikka en itse ehkä ole näihin myytteihin ainakaan sokeasti uskonut, niin näistä on mun mielestä oppinut paljon uutta 😊 Tosi mahtava postaussarja, joten mielelläni luen myös jatkoa tähän!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! :) Tosi mukava kuulla, jos näistä jotain uutta opit! ♥

   Poista

Kommenttiketjuun vastaaminen toimii toistaiseksi ainoastaan mobiiliversiossa!