KUINKA MUOKKAAN FLAT LAY -KUVIA?

TUESDAY, APRIL 18, 2017Flat lay -tyyppiset kuvat ovat varmasti kaikille tuttuja Instagramin puolelta. Flat layt ovat vaivattomia, sillä ne hoituu yhdellä kuvaustaustalla, eikä asuntoa tarvitse järjestellä alusta loppuun sievän asetelman saavuttamiseksi.

Olen kirjoittanut aikaisempia postauksia blogikuvien muokkaukseen liittyen ja näitä on toivottu lisää. Asukuvien muokkaamiseen kuluu huomattavasti enemmän aikaa, kuin esimerkiksi kosmetiikkakuviin. Vaikka tämän kertainen editti on nopea ja simppeli, halusin näyttää vaihteeksi, kuinka muokkaan muitakin blogikuvia lightroomissa. Kuvaan kaikki kuvani rawina, enkä koe, että niiden muokkaaminen olisi yhtään sen työläämpää kuin jpg:n. Päin vastoin, raakakuvien muokkautuvuus on parempi, jolloin hyvä lopputulos on vaivattomampi saavuttaa.

Flat lay -kuvaamisesta ensin hieman yleisesti. Koska kuvasta puuttuu yleensä vahva syvyysvaikutelma, valo tulee valita tarkkaan. Minä en tykkää kuvata harmaalla pilvisellä säällä, koska silloin flat lay -kuvista tulee helposti entistäkin latteampia. Voimakas auringonvalo sen sijaan luo voimakkaita varjoja, jotka voivat rikkoa tätä flat layn haluttua harmoniaa. Itse olen todennut parhaimmaksi kuvata ikkunan edessä olevan pöydän, kunhan aurinko ei paista kuvauskohteeseen suoraan.


Tällä kertaa lähtökohtani on surkea. Aurinko paistoi pöydälle suoraan, joten siirsin kuvausalustan sivuun, jolloin varjot tulevat alaviistosta. Kuvatessa aurinko livahti pilveen sekunniksi juuri tässä kohtaa, joten kuvasta tuli alivalottunut. Tämä on kuitenkin hyvä havainnollistamaan muokkauksia, joten valitsin tämän.

.
Ihan ensimmäisenä lisään aina exposurea, terävöitän ja laitan automaattiset profiilikorjaukset päälle. Tällä tavoin näen hieman, onko kuvasta mihinkään. Tässä vaiheessa myös suoristan kuvan ja korjaan vääristymiä parhaani mukaan.


.
Seuraavaksi säädän valotusta ja värejä mielivaltaisesti, kunnes lopputulos näyttää silmääni hyvältä. Exposure on +2, vibrance +5,  clarity +10, highlights -60, shadows +70, whites +57 ja blacks -7. Harvoin näin suuria lukuja joudun käyttämään, mutta tämä kuva onkin alunperin valotettu aivan poskelleen. Sininen, vihreä, aqua ja violetti esiintyi vain taustassa häiritsevänä, joten näiden kylläisyys on vedetty lähes minimiin. Tässä vaiheessa myös lisään usein violettia varjoihin ja keltaista highlighteihin split toningilla. Tämän jälkeen säädän valkotasapainoa paremmaksi.

.
Viimeisenä lisäilen vielä muutaman säädön likuvärinä ja siveltimellä. Kuvissa, joissa valo on jyrkkä, vähennän yleensä highlightejä valon suuntaisesta nurkasta ja vastakkaisesta pimeämmästä nurkasta lisään exposurea. (Tässä tapauksessa hightlights -30 ja exposure +0,20) Tässä kuvassa on lisätty exposurea +0,20 siveltimellä vielä kuvan keskelle, sillä se jäi hieman varjoon.

Jotkut tykkäävät flat lay -kuvissa kontrastista, mutta omaan tyyliini sopii pehmeämpi valo. Monet näistä asioista on mielipidekysymyksiä ilman sen kummempia sääntöjä ja tällä kertaa hieman valotin, kuinka itse teen. Flat lay -kuville minulla on erillinen kuvaustausta, joka on kasattu rikkinäisestä puulevystä ja dc-fixistä. Tämä on edullinen vaihtoehto, joka toimii lähes missä tahansa kuvissa! Toivottavasti tästä sai joku, jos ei vinkkiä, niin inspiraatiota!

8 kommenttia :

 1. Tää oli ihan mahtava postaus!<3 Sulla on jotenkin ihana tapa kuvata kaikkea, joten täälläpä uusi lukija :) Ihanaa tiistaita! Xx

  http://jeannays.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos ja mukavaa alkavaa viikkoa sinnekin! :)

   Poista
 2. Sun pitäs julkasta ehdottomasti joku kuvakirja, upeita otoksia sulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehe kiitos, vaikkei nämä nyt mitään erityisiä ole! :D

   Poista
 3. Tosi suuri ero tuo lopullinen kuva näyttää niin upealta! Olisimpa itsekkin noin taitava muokkaamaan kuvia :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Varsinkin raakakuvia muokatessa usein saa pelastettua vaikka minkälaista kuvaa, vaikka ideaalitilanne olisi, että valotus osuisi nappiin heti kuvaustilanteessa.

   Poista
 4. Tosi mielenkiintoinen ja kiva postaus! Ei olisi uskonut, että tuosta alkuperäisestä saisi noin rajun muutoksen aikaan :)

  http://neasjoblom.blogspot.com.ee/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin hieman epäilin, että tulisiko kuvasta liian rakeinen, mutta tällä kertaa onnistui. Kiitos! :)

   Poista

Kommenttiketjuun vastaaminen toimii toistaiseksi ainoastaan mobiiliversiossa!