PINNALLINEN FEIKKI BLOGGAAJA

FRIDAY, JUNE 07, 2017


Aidot kuvat. Pintaliitobloggaajat. Rehelliset blogikirjoitukset. Julkisuuskuvan kiillotaminen. Näistä on viime aikoina kohistu blogimaailmassa ja keskustelupalstoilla paljon, kun somen kiiltokuvat alkavat ärsyttää. Minun on pitänyt kirjoittaa aiheesta asiapitoisempi postaus jo aikaisemmin, ja nyt kun rakas raatoni(kamera) on huollossa, on siihen hyvä hetki. Ystäväni Saga kirjoitti aiheeseen liittyvän osuvan postauksen, joka inspiroi minua kirjoittamaan itsekin.

Aidolle blogille jokaisella on oma yksilöllinen määritelmänsä. Joillekin se on sitä, että kirjoitetaan rehellisesti omana itsenään, joillekin pelkkien elämän kohokohtien jakaminen on teeskentelyä. Blogeja on niin useita erilaisia kuin on kirjoittajiakin. Jokainen on erilainen ja kaikesta kiillotuksesta huolimatta, aina jollain tavalla kirjoittajansa näköinen.

Onko pelkkien positiivisten asioiden jakaminen epäaitoa? Lifestyle-bloggaajat voidaan jakaa karkeasti kahteen ryhmään: päiväkirjan kirjoittajat ja sisällöntuottajat. Voit olla molempia, mikäli haluat. Itse en ole koskaan osannut päiväkirjamaisesti kirjoittaa. Näistä toinen mielletään auttamatta epäaidommaksi ja pinnallisemmaksi, eikä liene epäselvää, kumpi.

Osa ihmisistä haluaa lukea toisten elämästä kaikkine sotkuineen ja vastoinkäymisineen, joillekin blogien seuraaminen on vain kepeää ajanvietettä ja inspiraatiota. Itse kuulun jälkimmäiseen. Luen blogeja, jotta saan hyvää mieltä ja inspiraatiota. Haluan jakaa elämäni parhaimpia paloja, sillä niiden jakaminen tuntuu hyvältä ja ne muistetaan pitkään. Kuten moni bloggaaja, en halua jakaa suruja ja henkilökohtaisia asioita, sillä en halua huonojen tunteiden paisuvan, kun jaan ne julkisesti kenelle tahansa. En halua, että huono päiväni vuodelta 2017 on konkreettisesti luettavissa ja koettavissa vielä vuosienkin päästä blogini kautta. Jokainen blogeja lukeva ymmärtää, että niitä ei-jaettuja vastoinkäymisiä on kaikilla, eikä se tee hyvistä hetkistä feikkejä tai jaetuista paloista epäaitoa. Joku purkaa bloggaamalla tunteitansa, jotkut hakevat vahvistusta hyville tunteille. Hyvien asioiden jakaminen tekee iloiseksi ja tämä ilo on aitoa iloa.Millainen sitten on aito blogikuva? Tätä sivusin joskus aikaisemmassa postauksessani, mutta se ansaitsee lisää palstatilaa. Jokainen sisällöntuottaja-ryhmään kuuluva lifestyle-bloggaaja haluaa blogiinsa kauniita, edustavia kuvia. Mikä tekee blogikuvasta epäaidon? Onko se tekemällä tehty asetelma, poseeraus, kuvanmuokkaus vai kuvauskohteen suoranainen manipulointi jälkikäsittelyllä? Vaiko se, että tekee tämän kaiken, muttei kerro, vaan esittää jotain muuta? Blogissa tai blogiteksteissä, joissa kuvat ovat pääosassa, on itsestäänselvyys hieman asetella ja silotella. Siis feikata. Moni puuskuttaa epäaitoudesta ja teeskentelystä nähdessään kauniisti asetellun ja muokatun blogikuvan, minä ihailen sitä vaivaa, joka sen luomiseksi on nähty.

Minä lähestyn blogikuvaamista valokuvaksen suunnalta. Minun blogini kaltaiselle blogille tärkeää ei ole vangita hetkiä, vaan luoda se sisältö alusta asti itse. Aitojen hetkien vangitseminen on monen blogin tarkoitus, mutta harvemmin muotiblogin. Minä haluan luoda kauniita kuvia, enkä valokuvausharrastajana häpeile käyttämiäni keinoja. En menisi harjaamatta hiuksia ja pyyhkimättä tarhaa helmasta ylioppilaskuvaan kiitoskorttia varten, joten miksi loisin tällaista sisältöä blogiini? Kun esittelen jotain mistä pidän, haluan esittää sen positiivisessa valossa, en nuhruisena ja kuluneena. Minä kiillotan kaikkea mitä laitan tänne, paikkailen kynsilakkanikin ennen kuin yksikään käsi eksyy kuvaan. En tee tätä siksi, että haluaisin antaa itsestäni tietynlaisen kuvan, vaan siksi, että nautin kauniiden kuvien luomisesta. Jos blogikuvassa on potentiaalia olla täydellisempi minulle, miksi en siitä tekisi sitä?

Moni meistä on tehnyt paljon paheksuttua pintaliitosyntiä, eli ostanut asioita vain siksi, että ne näyttäisivät hyvältä blogikuvissa. Tai vähintäänkin valinneet useasta vaihtoehdosta sen, joka näyttäisi hienolta taustalla. Mutta olen myös käyttänyt nelinumeroisen summan valokuvauskalustooni, jotta kuvani näyttäisivät paremmalta, eikä kukaan ole syyllistänyt minua tästä. Kun puhutaan lifestyle-blogin kuvista, yhtäkkiä se on turhamaista ja turhaa. Miksi blogikuvaaminen olisi vähäpätöisempi kuvaamisen alalaji?

Moni tuntuu jättävän aivot narikkaan someen astuessaan ja sitten suuttuvan siitä. Kieltämättä sosiaalisessa mediassa oikean elämän ja luodun sisällön raja on nykyään jo hyvin hämärä ja vaikea hahmottaa. Kuitenkin kun muistaa, että lähes kaikki kaunis ja kadehdittava sisältö on muokattua, aseteltua ja poseerattua, alkaa moni bloggaaja vihastuttaa vähemmän. Kehitysvaiheessa olevat teinit sikseen, aikuisen ihmisen on otettava itsekin vastuuta siitä, miten sosiaalista mediaa tulkitsee. Jokaisella on oikeus laittaa edustavimmat kuvat esille, eikä se tarkoita sitä, että he väittäisivät näyttävän aina siltä. Samalla tavalla kun laitan puhtaat vaatteet päälle ja meikkiä naamaan kaupungille mennessä, haluan näyttää edustavalta myös somessa. Valehtelu sen sijaan on eri asia. Rankka vartalon photoshoppaaminen ja silottelu on valehtelua ja epärehellisyyttä niin sosiaalisessa mediassa kuin blogimaailmassakin. Median luoma epäaito kiiltokuva on myrkyllinen meille kaikille, mutta yksittäisen henkilön onnistuneen otoksen ei pitäisi kenenkään hermoja napsauttaa.

Epäaitous on epäaitoa. Kun valehdellaan ja esitetään olevansa jotain muuta. Joskus blogin aitous on asenteesta kiinni - niin lukijan kuin kirjoittajankin. Ei teeskennellä, vaan kiillotetaan ihan rehellisesti. Minä ainakin pidän kaikesta kiiltävästä. Ei myöskään jaotella blogeja paremmuusjärjestykseen niin sanotun aitouden perusteella. Kun bloggaajat tekevät blogiansa miten haluavat pyytelemättä anteeksi, tulee sisällöstä aitoa: heidän näköistänsä. Mikä teidän mielestänne on aitoa tai epäaitoa blogimaailmassa?

10 kommenttia :

 1. Hyvä teksti! Oon kanssasi ihan samaa mieltä. Se, että haluaa tuottaa sisältöä, joka on ns. virheetöntä, ei tee ihmisestä epäaitoa.

  https://newdaysaara.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Juurikin näin, eli kaikilla on oma tyyli tuottaa sisältöänsä, oli se sitten siloiteltu tai ei.

   Poista
 2. Ensin kun näin tän postauksen aiheen, ajattelin että hohhoijaa taas jauhetaan tästä samasta aiheesta. Mutta sulla tuntui olevan jotenkin raikas näkemys ja uusia näkökulmia tästä aiheesta, niin hyvin jaksoi lukea ja komppaan täysillä tätä tekstiä! Mitä oon sun blogias lukenu, niin oot kyl mun kirjoissa tosi aito blogaaja, olihan tämäki teksti kuitenkin aito mielipiteesi. Kiiltokuvat on tosi ok, jos niiden takana on rehellinen tyyppi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos paljon! :) Moni tuntuu nykyään sekoittavan muutenkin aitouden avoimuuteen: yhtä aito voi olla blogi, jossa jaetaan kaikki elämän ilot ja surut, kuin blogi, joka keskittyy pinnallisempaan aiheeseen.

   Poista
 3. Tosi hyvä kirjoitus! Oon ihan samaa mieltä sun kanssa, valehtelu on epäaitoa. Ja se ei ole valehtelua kun olettaa lukijoilla/seuraajilla olevan medialukutaitoa, eli mun mielestä aseteltujen kuvien yhteyteen ei todellakaan tarvitse kirjoittaa että hei, tää on lavastettu kuva koska tottakai oletetaan että lukija ymmärtää sen itsekin. Mä rakastan itsekin kauniita kuvia, ja ihan rehellisesti pidän enemmän blogeista joissa on mun silmää miellyttäviä kuvia kuin jos kuvituksena olisi vaikka kuva tiskivuoresta. Tykkään toki lukea paljon henkilökohtaisia postauksia ja mielipidekirjoituksia, mutta nekin mieluiten kauniin kuvituksen kanssa.

  Oon myös samaa mieltä että aitous ei ole sama asia kuin syvälliset tekstit, kaikki ei sellaisia halua kirjoittaa ja se on ihan fine. Blogi on aina kirjoittajansa, ja typerää jos pinnallisia blogeja sanotaan epäaidoiksi. Koska pinnallisuudesta on tullut näin iso kirosana? Mä itse nimittäin vertaan "pinnallisia" hyvänmielenblogeja naistenlehtiin, on nekin silti aitoja vaikka kuvat ja sisältö onkin siloiteltua. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Minullakin on paljon sanottavaa kaikenlaisista aiheista, mutta en koe, että ne sopisivat blogini teemaan. Lisäksi tarkoitukseni ei ole herättää blogiteksteilläni kaikenlaisia tunteita, vaan nimenomaan niitä positiivisia! Pinnallinen hömppä on ihanaa ja kepeää ajanvietettä, vaikka syvällisemmistäkin teksteistä pidän.

   Poista
 4. Tosi hyvä teksti! :) Ois kyllä hyvä, jos jokainen joka pitää bloggaamista pinnallisena, lukisi tämän :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivoisin kovasti, että yleiset asenteet muuttuisivat, mutta ehkä helpompaa on vain olla välittämättä muiden mielipiteistä. :D Kiitos!

   Poista
 5. Tämä on mulle ollut tosi ajankohtainen ja hankala aihe jo pidempään, kun olen jahkaillut useamman vuoden oman blogin perustamisen kanssa. Erityisesti lifestyle-bloggaajille annettu negatiivinen "kiiltokuva"-leima on jarruttanut aloittamista - miksen saisi jakaa juuri niitä hienoimpia ja iloisimpia hetkiä? Jos kirjoitan vain aiheista, jotka saavat minut inspiroitumaan ja onnelliseksi niin olenko muka feikki?

  Itse nautin blogeista, jotka ovat toki persoonallisia ja henkilökohtaisia - mutta myös inspiroivia, motivoivia ja "levähdyspaikka arjesta". Blogi on monesti kirjoittajansa "henkireikä" ja paikka jossa pääsee olemaan oma itsensä ja päästämään luovuutensa valloilleen. Blogisi on erinomainen esimerkki siitä, miten blogi voi tarjota laadukasta, viihdyttävää ja persoonallista sisältöä - joka on juuri kirjoittajansa näköistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kommentista ja pahoittelen myöhäistä vastausta! Oman blogin aloittamista ei kannata jarruttaa muiden ihmisten mahdollisten mielipiteiden vuoksi, sillä blogista tulee eniten kirjoittajansa näköinen, kun tekee sitä mitä itse tahtoo.

   Kun tietää miten lukea blogeja ja someja ilman, että oma psyyke ja elämä häiriintyy niistä, alkaa huomattavasti vähempi asia vaikuttamaan feikiltä. Yleensä epäaidoksi lokeroidaan samantien kaikki sellainen, mikä ei omasta elämästään sellaisenaan löydy. Aina siis tulee olemaan katkeria huutelijoita ja syyttelijöitä, mutta kun itse tietää mitä tekee(ja tykkää siitä!), ei sitä kannata noteerata!

   Poista

Kommenttiketjuun vastaaminen toimii toistaiseksi ainoastaan mobiiliversiossa!