KUINKA MUOKKAAN KEINOVALOSSA KUVATUT BLOGIKUVANI?

THURSDAY, AUGUST 24, 2017


Kuvanmuokkauspostaukset ovat aina olleet suosittuja blogissani ja tykkään niitä itse kirjoitella, joten jatkan postaussarjaa jälleen. Suomessa bloggaajille eniten harmaita hiuksia aiheuttaa valon puute, ja ison osan vuodesta joutuu kuvaamaan keinovalossa luonnonvalon ollessa riittämätön. (tai kokonaan olematon) Pyrin itse kuvaamaan aina luonnonvalossa vuodenajasta riippumatta, mutta aina se ei kiireiden vuoksi talvella ole mahdollista. Sitä varten olen hankkinut itselleni studiovalon, jollainen usealta bloggaajalta nykyään jo löytyykin.

Keinovalossa kuvaaminen antaa kuvanmuokkaukselle uusia haasteita ja työllistää usein huomattavasti enemmän kuin luonnonvalossa kuvatut kuvat. Onneksi on Lightroom, jolla voi pelastaa paljonkin! Disclaimerina tänne, ennen kuin joku repii pelihousunsa, olen itse ihan keskivertokäyttäjä, enkä omaa ammatimaista silmää kuvanmuokkaukselle. Näissä postauksissa jaan siis vain sen, kuinka toimin itse ja mistä tykkään. Toivon, että näistä jollekin inspiraatioksi ja ideaksi olisi.Tässä on alkuperäinen pelkästään rajattu kuva, mistä lähdin liikkeelle. Tämä on valoitukseltaan hyvin harmaa, pimeä ja sinisävyinen. Kokonaisuudessaan aika kauhea, enkä koskaan julkaisisi tätä tällaisenaan. Yritys hyvä, toteutus huono!


Ihan ensimmäisenä aina laitan profiilikorjaukset päälle, korjaan hieman linssivääristymiä ja terävöitän kuvaa. Samalla lisään myös clarityä 10-15, tässä tapauksessa 15 ja saturaatiota sekä värikirkkautta molempia +5. Valotusta on lisätty varovasti +0,3.

Tässä vaiheessa teen myös signature moveni, eli lisään split tonella varjoihin violettia ja huippukohtiin keltaista, joissa molempien saturaation 10. Tämän jälkeen kuva on yleensä hieman liian kellertävä kokonaisuudessaan, joten säädin valkotasapainon kohdilleen.


Kun nämä jokaiseen kuvaan tekemäni säädöt ovat kunnossa, säädän kuvan valotusta oikeammaksi. Tässä kuvassa highlights on -71, shadows +45, whites +65 ja blacks -25. Näiden lisäksi tone curvella shadows on -5.

Pimeän aikaan sisällä kuvatuissa kuvissa on usein ylimääräisiä värisävyjä, mitä luonnonvalossa kuvatessa ei välttämättä niin voimakkaasti kuviin synny. Sisällä kuvatessa ilman luonnonvaloa kuvien värisävy on yleensä joko hyvin keltainen tai hyvin sininen ja valkosissa voi olla sekaisin näitä sävyjä. Tässä kuvassa taustasta löytyy sekä vihreää, sinistä että akvamariinia, joiden saturaation olen vähentänyt lähes minimiin. Punaisen saturaatiota olen myös vähentänyt -80 ja värisävyä muuttanut +38 kellertävämpään.

Viimeisenä kuvaan teen aina yksityiskohtaisemmat muutokset valotukseen. Keskellä kuvaa on yksi radial filter, jossa exposure on +0,2, ja oikeasta reunasta tulee graduated filter, jossa highlightit on -52.

Tässä kuvassa myös taustassa oli kahta erilaista valkoista, joten keltaisuus on poistettu tekoturkiksesta adjustment brushilla. Kenkien saturaatiota lisäsin myös lähes 50 tällä siveltimellä, sillä ne muuttuivat hieman liian harmaiksi.

Kaikki muokkaukset ovat aina kuvakohtaisia, mutta vastaavanlaisia muokkauksia teen lähes jokaiseen sisällä kuvattuun kuvaan, kun haen tietynlaista tyyliä. Alla vielä pari alunperin epäonnistunutta kuvaa ennen/jälkeen muokkauksen.
Kohta on taas kausi, jolloin blogikuvien ottaminen ei onnistukaan mihin aikaan päivästä tahansa ja oikean ajankohdan löytäminen on taistelua. Yritetään kuitenkin olla lannistumatta, sillä hyvin blogikuvien ottaminen onnistuu myös keinovalossa!

Mikä on teille suurin haaste blogikuvauksessa Suomen syksyssä ja talvessa?

Ps, Aikaisemmat kuvanmuokkaukseen liittyvät blogipostaukset löytyvät täältä! Mikäli teiltä löytyy omia, laittakaa linkkiä kommentteihin ♥
10 kommenttia :

 1. Mielenkiintoinen postaus :) Tosi hyvännäköisiä kuvia saat muokkaamalla aikaiseksi! Itse en omista lightroomia, mutta sen hankintaa olen kyllä pidempään harkinnut :)

  http://fiiaelina.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Lightroom on kyllä kannattava ostos bloggaajalle :)

   Poista
 2. SUn kuvat on vaan aina ihan piece of art.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, mutta mulla on ollut hirvee artistic block pitkään enkä yhtään tykkää mistään mitä saan aikaiseksi ;_;

   Poista
 3. Upeita kuvia ja käsittelemällä kuvat muutos on huomattava. Minullakin harkinnassa Lightroom.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lightroom on todellakin bloggaajalle yksiä parhaimpia apuvälineitä. Kiitos! :)

   Poista
 4. Luonnonvalon puuttuminen on kyllä ehdoton miinus. Paljon vähemmällä pääsisi jos kaiken pääsisi kuvaamaan aina luonnonvalossa.

  https://kristiinaino.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomessa kieltämättä bloggaaja pääsisi paljon helpommalla, mikäli valoa olisi tarpeeksi. Onneksi kuitenkin löytyy keinovaloa ja kuvankäsittelyohjelmaa millä asiaa paikata, mikäli haluaa blogata talvellakin säässä kuin säässä. :)

   Poista
 5. Sun kuvat on aina niin kauniita, niin näitä on tosi kiinnostava lukea! :)

  Sara V

  VastaaPoista

Kommenttiketjuun vastaaminen toimii toistaiseksi ainoastaan mobiiliversiossa!