KUINKA SAADA BLOGILLE LISÄÄ LUKIJOITA?

THURSDAY, OCTOBER 12, 2017


Otsikon kysymys on sellainen, mitä jokainen bloggaaja on joskus pohtinut. Jokainen tykkää siitä tunteesta kun huomaa satunnaisten kävijöiden muuttuneen vakituisiksi seuraajiksi ja kommenttikenttä täyttyy, mutta mitä jos tuntuu, että kehitys jumittaa paikoillaan? Jos bloggaaminen ja siihen panostaminen tuntuu turhalta, kun kukaan ei tunnu kuuntelevan eikä ketään kiinnosta?

Eniten bloggaamisesta saa irti, kun ei tee sitä suosion ja klikkien toivossa. Jatkuva klikkihamstraaminen on loppujen lopuksi väsyttävää ja tuo hyvää oloa vain lukujen noustessa tasaisesti. Kaikilla meillä on kuitenkin tilastoissa notkahduksia silloin tällöin, jotka eivät kuitenkaan tarkoita sitä, että uusin blogipostaus olisi vanhaa huonompi. Tai että blogi olisi muuttunut mielenkiinnottomammaksi. Syynä voi olla yksinkertaisesti postauksen "väärä" julkaisuajankohta tai kapeampi ja tarkempi kohdeyleisö. Vaikka iso osa meistä ei kirjoitakaan blogia tullakseen suosituksi, on aina kannustavaa kun blogiteksti saavuttaa suuren yleisön ja siitä tykätään. Positiivinen palaute vaivannäöstä on aina tervetullutta!

Suomen blogiskenessä on tämän vuoden aikana tippuneet klikkikerrat monilta ja vakkarilukijatkin paenneet Youtuben puolelle vlogaajia seuraamaan. Millaisilla keinoilla voin houkuttaa uusia lukijoita ja saada blogini saavuttamaan laajemman yleisön?

Otsikointi on aiheen ohella ratkaisevia tekijöitä siinä, klikataanko postausta auki vaiko ei. Blogikyselyyni vastanneista ihmisistä yli puolet olivat sitä mieltä, että otsikko on yksi kolmesta yleisimmästä syystä, miksi kirjoitustasi klikataan. Hyvät otsikot vaativat usein miettimistä ja otsikointi on harvalle mielipuuhaa. Siihen panostaminen kuitenkin kannattaa! Hyvä otsikko kertoo postauksen sisällöstä sekä kiinnittää huomiota. Hyviä keinoja kiinnittää potentiaalisen lukijan huomio on käyttää otsikossa numeroita tai muotoilla se kysymykseksi. Tällöin otsikko viestittää, että tekstissä on tietty pointti tai lista, joka antaa lukijalle suoran vastauksen heränneeseen kysymykseen. Pääsääntönä on, että otsikko kannattaa olla samalla kielellä kuin blogitekstikin, tällöin vältytään pettymyksiltä, kun teksti onkin kielellä, jota lukija ei ymmärrä. Yleistävä ja lukijaa suoraan puhuttava otsikko kiinnostaa myös, mutta suorilta klikkiotsikoilta kannattaa välttyä, elleivät ne vastaa varsinaisen blogitekstin sävyä!

 Tasainen postaustahti pitää jo olemassa olevien lukijoiden mielenkiinnon yllä, mutta myös houkuttaa uusia lukiojoita. Mikäli sama blogi tulee esiin usein ja tasaisin väliajoin, se todennäköisesti jää mieleen. Tämä on itsestäänselvyys, mutta sen tärkeyden huomaa vasta kun tahdista on lipsunut! Muutaman viikon radiohiljaisuuden jälkeen ensimmäisen blogipostauksen menestys jää usein vaisuksi. Mitä useammin ja tasaisemmin postaat, sitä enemmän olet ihmisten mielessä!
 .
 Edellinen huomioiden on tärkeää pitää myös blogipostaukset tasalaatuisina. Toki joskus kerkeää panostamaan enemmän kuin kiireen keskellä, mutta tasapaino on tärkeä. Päivittäinen postaaminen voi tuntua monesta nykyisestä ja potentiaalisesta seuraajasta spämmimiseltä, mikäli huolimattomuus ja pakolla vääntäminen näkyy laadussa. Tämän vuoksi blogipostaukset kannattaa suunnitella valmiiksi ja ideoita kirjoittaa ylös. Kun inspiraatio- tai aikakato iskee, on helpompi lähteä tuottamaan jotain olemassaolevan idean tai luonnoksen perusteella!


.
  Kirjoita ajankohtaisista aiheista, sillä ne kiinnostavat aina. Arvostelut juuri supersuositusta  juuri lanseeratusta meikkimerkistä taikka kirjoitus jostain trendivillityksestä, pikkujoulupukeutumisesta ja lahjaideoista vuoden lopulla klikataan auki varmemmin kuin jokin yleispätevä "my day"-tyyppinen postaus. Näin blogiin saapuu paljon uusia kävijöitä, jotka todennäköisesti jäävät lukijoiksi, mikäli blogi iskee muuten.

 Ratkaise ongelma tai tarjoa lukijalle jotain. Tämä tarkoittaa siis satunnaisia vinkkejä blogissa, olivat ne sitten ostos-, käsityö- ja matkavinkkejä tai teknisempiä juttuja valokuvaukseen tai liikuntaan liittyen. Ihmiset pitävät kaikesta, mistä voivat sekä nauttia että hyötyä! Tämä ei pelkästään houkuta uusia kävijöitä blogiisi, vaan saa todennäköisemmin lukijat myös pysymään.

 Verkostoidu! Aikaisemmin mainittuun blogikyselyyn vastanneista lähes 90% sanoi löytävänsä uusia blogeja toisten blogien kautta.  Verkostoitumalla ja olemalla aktiivinen muiden blogeissa et pelkästään paina omia kasvojasi muiden mieliin, vaan levität hyvää mieltä myös muille bloggaajille kommenttien ja katselukertojen muodossa. Keskustelufoorumit, Facebook ja Instagram olivat myös edustettuina hyvin vahvasti kyselyn vastauksissa, joten bloggaajille tarkoitettuihin ryhmiin ja keskusteluihin kannattaa todellakin liittyä!

 Kirjoita samaistuttavista aiheista. Totuus on se, että kaikkien blogien yleisö on rajallista, mutta tietyille aiheille vain vieläkin rajatumpaa. Vaikka luksus on kivaa ja joukosta kannattaa erottua, on tietty samaistuttavuus tärkeää. Toki sen mukaan, mistä ajattelee massan tykkäävän ei kannata omaa blogiansa muuttaa. Moni lukee lifestyle-, kauneus- ja muotiblogeista sellaisia, mitä itse ihailee ja millaiseen tyyliin voi taikka haluaa samaistua. Jokaiselle tarkastikin rajatulle aiheelle löytyy lukijakuntansa, mutta todennäköisesti elämäntaparemontista kiinnostuneita on enemmän kuin siilin talvehtimisesta.

 Julkaise oikeaan aikaan. Esimerkiksi perjantai ja lauantai tuntuu olevan vaisuimmat bloggauspäivät, kun taasen maanantai on vilkasta ja silloin blogeja myös katsellaan paljon. Blogitekstin kaikkea mainostamista ja promoamistakaan ei kannata tehdä kaikkea samaan aikaan, sillä kaikki potentiaaliset lukijat eivät varmasti ole yhtä aikaa Facebookissa! Näin on pienempi mahdollisuus, että uusi teksti menee joltakin mahdollisesti kiinnostuneelta kokonaan ohitse.

Tässä ovat 8 hyväksi huomaamiani vinkkejä siihen, kuinka saada blogille uusia lukijoita! Nämä on hyvä pitää mielessä aina blogatessa, mikäli tähtää lukijamäärän kasvuun, mutta kaikkea ei tarvitse aina noudattaa. Tärkeintä on nauttia siitä mitä tekee, ja toteuttaa sitä omaan itseään, eikä rajata aiheitaan sen mukaan, mikä tällä hetkellä suurinta osaa somekäyttäjistä voisi kiinnostua. Löytyykö teiltä vinkkejä ja ideoita listan jatkoksi?12 kommenttia :

 1. Hyvä kirjoitus ja kiitos vinkeistä! Löysin blogisi äsken Facebookin kautta, kiva löytää uusia blogeja mitä voi seurailla :)

  VastaaPoista
 2. Kiva vinkkilista, kiitos :) Paljon vanhaa mutta paljon myös uutta tärkeää muistutukseksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moni näistä asioista on sellaisia, mitkä tuntuu itsestäänselvyyksiltä, mutta onkin mutkikkaampia ja tärkeämpiä kun niitä alkaa enemmän miettimään. :) Kiitos!

   Poista
 3. Mun mielestä tää oli tosi hyvä postaus ja tässä on ihan realiteettisia asioita joita varmasti jokanen bloggaaja huomaa, nostettu esille. Eritoten viikonloppu on huonoa aikaa postata. Ehkä ne perjantai ja lauantai illat menee muualla, kuin tietokoneen ääressä? Pitää tallentaa tämä ja ottaa vinkit käyttöön!

  ~Finnlandsnorsk~

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Sunnuntain olen huomannut paremmaksi päiväksi bloggailla, kuin lauantain ja perjantain, mutta viikonloppu on ehdottomasti hiljaisinta aikaa. Harva kirjoitus perjantailta tavoittaa paljon ihmisiä!

   Poista
 4. Mä oon miettiny kans sitä et kunnolla clickbaittaaminen sais niitä klikkejä, seuraajista en tiedä. Ittee ainaki alkaa vituttaa jos joku harrastaa sitä et räävitään dramaattinen otsikko ja sit aihe onkin jotain ihan muuta.

  Must tuntuu ettei seuraajia nykyisin enää oikein saa. Paitsi arvonnoilla jne, mutta harva enää alkaa laadukkaankaan sisällön takia seuraamaan blogia kirjautuneena lukijana. Myönnettäköön että itsekin aika nihkeästi :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarpeeksi kun clickbaiteilla kuohuttaa niin johan alkaa seuraajan kerääntymään. :D Tästä toki seuraisi nettikiusaamisen ja paskapalautteen ryöppy, mutta hei, mitä sitä ei nyt klikkien perässä tekisi!! Blogiskene alkaa kieltämättä kuihtua pikkuhiljaa, kun kaikki tuntuu valuvan muille alustoille sisältöänsä tuottamaan, youtubeen yms. :I

   Poista
 5. Hyvä postaus ja ihania kuvia! :)

  Taru
  stuffabout.fitfashion.fi

  VastaaPoista

Kommenttiketjuun vastaaminen toimii toistaiseksi ainoastaan mobiiliversiossa!