IHONHOITOMYYTIT KUMOTTU OSA 1

SUNDAY, FEBRUARY 11, 2018
.
Ihonhoidon ympärillä pyörii kaikenlaista myyttiä ja vinkkiä, eikä koskaan oikein tiedä mihin uskoa. Olen viime aikoina törmännyt todella paljon virheellisiin käsityksiin (joita uskoin myös teininä!), jotka eivät vain tunnu kuolevan ja niitä jaellaan totuuksina. Siitä lähtien, kun innostuin ihonhoidosta aivan uudella tasolla, olen oppinut kuinka vääriä ja haitallisia väittämiä olen itsekin uskonut. Tällä kertaa kokosin näitä ihonhoitomyyttejä yhteen kumottavaksi!

Rasvoittuva iho ei tarvitse kosteutusta

Kuiva iho on ihotyyppi, mutta mikä tahansa ihotyyppi voi olla kosteusköyhä. Mikäli sinun rasvainen ihosi kaipaa kosteutusta, eikä sille sitä tarjota, se rasvoittuu todennäköisesti vielä enemmän. Kannattaa siis keskittyä etsimään koostumukseltaan kevyitä kosteuttavia (hydrating) tuotteita, joissa on esimerkiksi hyaluronihappoa sitomassa kosteutta ihoon. Mikäli iho kiiltelee rasvaisena, mutta tuntuu kireältä ja hilseilevältä, se todennäköisesti kaipaa kosteutusta.

 Akneiho tarvitsee kuivattavan putsarin

Tämä liittyy vahvasti edellisen ja on ehkä nuorten yleisin ihonhoitovirhe. Itsekin yritin kuivattaa akneani pois putsaamalla sitä todella ankarasti, mistä toki seurasi vain lisää näppyjä ja ärsytystä. Monen putsarin ph-taso on aivan hirvittävän korkea, mikä ei tee hyvää kenenkään iholle. Korkea ph-taso kuivattaa ihoa, heikentää sen omaa suojaa ja tarjoaa hyvän kasvualustan esimerkiksi aknelle. Useat tutkimukset osoittavat aknen kasvavan parhaiten emäksisessä ympäristössä, joten matalan ph:n putsari voi todellkin auttaa akneen. Ihon luonnollinen ph-arvo on ihmisestä riippuen 4-6, kun taasen monen putsarin ph liikkuu 8-10 tienoilla. Kannattaas siis panostaa hellävaraiseen putsaukseen ja valita putsari, jonka ph olisi noin 5,5.


.
 Herkälle iholle käy parhaiten luonnonkosmetiikka

Oivoi, tästä päästäänkin seuraavaan myyttiin! Olen kuullut liian monta kertaa, kuinka mitä luonnollisempi, sitä parempi herkälle iholle. Totuus on kuitenkin se, että luonto on monimutkaisempi kuin moni ihmisen laboratoriossa luoma kemikaali. Monet luonnolliset aineosat ovat monimutkaisuutensa vuoksi vaikeita tutkia ja testata ja niissä voi olla todella paljon allergisoivia aineita. Allergeenit eivät automaattisesti tarkoita, etteivätkö ne tuotteet voi olla tavaallisia jollekin iholle, mutta ne aiheuttavat monille ärsytystä. Iso osa luonnonkosmetiikasta sisältää paljon erilaisia kasviuutteita ja eteerisiä öljyjä. Eteeriset öljyt ovat myös hajusteita ja niiden raaka-aineita, mitkä taasen ovat niitä, mitä moni herkkä iho(/nenä/silmät) eivät kestä! Tällaisena herkkiksenä käytän mieluummin laajasti tutkittuja, yksinkertaisia ja tarkoitukseensa tehtyjä keinotekoisia aineosia. Kaikista herkimpien kannattaisi siis pelkän luonnollisuuden nimeen vannomisen sijaan pitäytyä lyhyissä ja yksinkertaisissa inci-listoissa, jolloin ärystystä aiheuttavien ainesosien löytäminen on helpompaa ja niiden esiintyminen epätodennäköisempää. (Olen itse etsinyt reaktiota aiheuttavaa ainesosaa kymmenien eteeristen öljyjen ja kasviuutteiden joukosta ja ei, vieläkään ei ole selvinnyt!)


Aurinkosuojaa tarvitsee vain rannalla

Suomessa on sellainen auringon palvomisen kulttuuri, että silloin kun aurinkoa harvoin näkyy, siitä nautitaan kunnolla. Harvan suomalaisen olen nähnyt käyttävän aurinkorasvaa muualla kuin ulkomailla rannalla. Jos sielläkään! Aurinkosuojan käyttöä puoltavia tieteellisiä tutkimuksia on paljon, mutta koska harva niistä on suomen ilmastoa vastaavissa olosuhteissa teetetty, en nyt viittaa niihin tässä. Kuitenkin norjalaisen tutkimuksen mukaan päivittäinen aurinkosuojan (SPF >15) voi vähentään melanooman esiintymistä 45-75-vuotiailla naisilla jopa 18%. UV-säteilyn haitallisuudesta viis, moni meistä ajattelee, ettei se syöpä kuitenkaan omalle kohdalle osu. Puhutaan siis rypyistä sitten! Suurin osa (jopa yli 80%!) ihon ennen aikaisesta vanhenemisesta nimittäin johtuu auringosta. Ja kyllä, UV-säteilyä on myös varjossa! Ja pilvisellä säällä. Aurinkosuojan käyttö on erityisen tärkeää, mikäli ihonhoitorutiinissa on käytössä auringolle herkistäviä ainesosia, kuten AHA. (Tällainen tuote on esimerkiksi monen rakastama Pixi Glow tonic)

.
Anti-ageing-tuotteita täytyy alkaa käyttää vasta kun ryppyjä ilmaantuu

Länsimaissa ihonhoitokultttuuri on pitkälti sellainen, että ihoa hoidetaan vasta ongelmien ilmaannuttua. Moni nainen alkaa kiinnittämään huomiota ihonhoitoon vasta yli 30 ikävuoden jälkeen, mutta kaikista tehokkain hoito ryppyjä vastaan on ennaltaehkäisy. Todistetusti toimivia  anti-ageing-ainesosia on hyvin vähän ja ikääntymisen merkkejä on hyvin vaikea enää poistaa niiden ilmaantuessa. Ihon oma kollageenin tuotanto alkaa vähentyä jo 20. ikävuoden jälkeen, ja se vähenee noin prosentin uutta ikävuotta kohti. Neljänkympin tienoilla iho ei enää tuota kollageenia ollenkaan. Tästä päästään toiseen myyttiin, nimittäin kollageeni ihonhoitotuotteissa ei tuo anti-ageing-vaikutuksia! Kollageenimolekyyli on aivan liian suuri imeytymään ihoon tarpeeksi syvälle, mutta ihonkin pinnalla se on hyvä kosteuttava aineosa. Parhaat eväät ryppyjen torjumiseen on terveet elämäntavat ja ihon suojaaminen auringolta, sekä hyvä kosteustasapaino iholla. Kuiva iho ryppyyntyy helpommin!


Näitä myyttejä olisi minulla vaikka kuinka, joten jouduin pilkkomaan tämän postauksen kahteen osaan. Toinen osa on tulossa kuitenkin pian! Tunnustan uskoneeni jokaiseen näistä.

Millaisiin ihonhoitomyytteihin te olette uskoneet?


4 kommenttia :

 1. Oon uskon liiankin kauan tuohon rasvanen iho ei tarvitse kosteutusta. Ja kyllä muuten tarvitsee. Onneksi oon jo nuoresta asti tykännyt rasvailla mun kehoa aina suihkun jälkeen. Oon perinyt äitini ja äidinäitini iho ongelmat. Iho on hyvin herkkä ja menee herkästi haavoille. Sormet etenkin talvella on kauhean uhkan alla.
  Luonnonkosmetiikka itselleni sopii ja sitä käytänkin hiuksiin ja kasvoihin. Hajusteista ei ainakaan vielä ihoni reagoi.
  Toi aurinkorasvan välttely on meiän kulttuurissa musta huvittavaa. "Se estää rusketuksen". Se estää sen ettei ihosi pala, koska se jos mikä tekee kipeää.

  Hyvä postaus! Jään odottamaan uutta osaa innolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä aurinkorasvamyytti kiukuttaa minua kaikista eniten! Vaikka moni ihminen ei auringosaa palakaan Suomen kesässä, ihon kollageeni alkaa tuhoutua jo ennen palamista. Minä olen mieluummin kalpea kuin kipeä ja ryppyinen myöhemmin elämässä! :D

   Ja kiitos! Toisen postauksen myytit on jo kumottuna luonnoksissa, mutta yritän vielä keksiä siihen pari lisää.

   Poista
 2. Osa näistä myyteistä on sellaisia, etten ole edes kuullut koko väitettä ennen. :D Ihonhoito on ruvennut tässä vuoden sisällä oikeasti kiinnostamaan, niin odotan innolla kakkososaa tästä! Sun blogista oon oppinu ihan tosi paljon ihonhoitoon liittyviä asioita. :3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! :) Kakkososa tulee piakkoin, kunhan saan keksittyä siihen vielä pari sitkeää myyttiä lisää. Todella helpottavaa kuulla, ettei kaikki näitä myyttejä ole kuullut ja uskonut!

   Poista

Kommenttiketjuun vastaaminen toimii toistaiseksi ainoastaan mobiiliversiossa!